betöltés folyamatban...

BMX – a bringák svájci bicskája

2023.03.05.

A kreatív elme a szerény lehetőségeket a maga javára fordítja. Az ötvenes-hatvanas évek Kaliforniájában is előfordult, hogy elmaradoztak a hullámok – hamarosan meg is születtek a ma ismert gördeszkák ősei. A pótmegoldásból önálló (és a kiindulónál népszerűbb) sportág lett. Hasonló a helyzet a BMX -szel is.

Ahogy a név sejteti, a kerékpár és a motor kombinálásáról van szó: Bike (bringa), Motocross (terepmotor), X mint Cross (keresztezés). Már egy 1957-es holland videófelvételen is látszik, ahogy motorozó felnőtteket kergetnek gyerekek, bringával – és röviden ez a lényeg. Sokan egyszerűen nem engedhettek meg maguknak egy rendes terepmotort, vagy épp a szüleik veszélyesnek tartották az eszközt, így maradt a bringázás. 

Filmes indítás és felfutás

Az 1971-es On Any Sunday című amerikai dokumentumfilmben több híres motoros mellett Steve McQueen is szerepelt. A film (amelyet Oscarra is jelöltek) BMX-es szempontból mérföldkövet jelentett: gyerekek bringáznak, ugratnak, egykerekeznek, kezdetleges trükköket mutatnak be.

Kultuszfilm lett, ami a BMX-es közösségre is hatással volt. A nyitójelenetben a gyerekek Schwinn StingRayeket hajtottak, amelyek bringás körökben népszerűek voltak, hiszen ezeket a gépeket radikálisan át lehetett alakítani. Noha a szubkultúra epicentruma Kalifornia volt, Georg Esser Floridában alapította meg a BMX National Bycicle League-et. 1981-ben a Nemzetközi BMX Szövetség is megalakult, egy évvel később kiosztották az első világbajnoki címet. 

A popkultúra része

1993-ban a versenyszerű kerékpározást szabályzó világszervezet, a UCI – Union Cycliste International – felvette repertoárjába a BMX-et, amely a 2008-as pekingi olimpián már a játékok közt szerepelt (BMX Cross). Filmek, videójátékok és jelentős rendezvények születtek, megjelentek a szponzorált sportolók, azaz a BMX a popkultúra része lett – igaz, a többségnek ez még mindig a kis kerekű bicikli (rosszabb esetben gyerekbicikli), pedig ahogy a sportág fejlődött, a szakágak szétváltak (Freestyle és BMX Cross), a bringák pedig specializálódtak. 

BMX Bandits (1983) - IMDb
BMX banditák -IMBD

Mindegy, hogy az ember melyik szakágat választja, olyan képességek birtokába kerülhet, amelyek terep- és országúti bringázás közben is jól jönnek. A BMX bármely stílusával magas szinten elsajátítható a bringa kezelése: az ember szinte eggyé válik a géppel.

BMX CROSS

Ez a szakág a sebességről szól: a bringások egy földből vagy betonból épített pályán versenyeznek. 

► Az indítóállvány után többféle ugratót, hullámot és döntött kanyart kell teljesíteni. A sebesség nagyban függ attól, hogy a versenyző képes-e megőrizni a lendületet. Sokat kell például „pumpálnia”, vagyis a bringát belenyomni az ívbe, így növelve a tempót. 

► Ebben a szakágban 20 és 24 colos kerekű bringával egyaránt veretnek, ám a felépítésük eltér az utcán látott darabokétól. A váz jellemzően alumínium, esetleg szénszál. A geometriát úgy alakítják, hogy a lehető legagilisabb és leggyorsabb legyen a gép. Az áttétel hosszú, hogy minél nagyobb tempót tudjanak kitekerni a versenyzők. Minden esetben van fék.

► A 3-400 méter hosszú pályán test-test elleni küzdelem zajlik, hiszen a versenyzőknek nemcsak az ideális ívet kell kiválasztaniuk, de azt is számításba kell venniük, nehogy áthajtsanak valakin, vagy épp rajtuk menjenek át. A védőfelszerelés a veszélyekhez igazodik: a versenyzők a motorosokéhoz hasonló egész arcot védő (full face) sisakot és más protektorokat húznak. A pálya hullámos kialakítása miatt a teljes testet mozgatja, egyes elemeken a versenyző hosszú métereken át fekvőtámaszozik a bringával, de a testi erő mellett a technikai tudás is elengedhetetlen. 

Ezt is olvasd el!
Az e-bike csodái – ne ítélj elsőre 2022.09.08
E-bike vagy ebájk – kitolja a határainkat Az ebájkot (e-bike) ma már talán senkinek sem kell bemutatni, egyre többen használják, és egyre kevesebben lepődnek meg, amikor a mellettük elhaladó bringából némi (elektro)motorhang is jön. Azonban még mindig sokan hangoztatják, hogy az ebájk csalás.

FREESTYLE

► A Freestyle-szakágak egzakt módon nem mérhetőek, a gyakorlatok kivitelezését pontozzák. A Freestyle a trükkök miatt látványos, legyen szó méretes ugratókról vagy sima felületen bemutatott gyakorlatokról. 

► Ezekben a szakágakban a könnyűfémet az acél váltja, a 20 colos kerék szinte egyeduralkodó, az áttétel pedig rövidebb, hogy jobban gyorsítható legyen a bringa. Sokszor leszedik a féket (hátul is ritkán hagyják fent), amivel súlyt spórolnak, és a bovdenek sem zavarják a trükkök kivitelezését. A védőfelszerelés eltér a crosstól, főleg a nyitott sisak miatt, ez sokkal jobb látószöget biztosít, ami a levegőben különösen fontos.

Szakágak

  • Park

Betonból, fából és fémből épített elemeken lehet gyakorlatokat bemutatni az egyszerű ugrásoktól egészen a szaltókig. 

  • Street 

Fokozott kreativitást kíván. Ez azoknak a sportja, akik nem jutnak el épített elemekből álló pályára, ezért lépcsőket, korlátokat, betonelválasztókat használnak. 

  • Flatland

Akinek csak egy 5 × 5-ös betonplacc jut, az a „Flatland” felé fordul, ami tulajdonképpen tánc a bringán. Nem kellenek akadályok, sem elemek, a bringát valamelyik kerekén forgatva, átlépve kell mozgatni. Bár vannak alapgyakorlatok, a kreativitás, az új elemek kitalálása megkerülhetetlen. 

  • Dirt

A levegőben töltött (minőségi) idő a fő szempont. Az indítórámpáról legurulva kell teljesíteni egy sor földből épített ugratót, de nem a sebesség, hanem a levegőben kivitelezett trükkök a fontosak. Az ugratók függőlegesen dobnak el, a tempótól és méretektől függően hosszú másodperceket lehet a levegőben tölteni, az igazán komoly atléták gyakorlatai tényleg kiröhögik a fizikát. 

  • Halfpipe

A Dirt rokona, a fél cső két oldala között lendületet szerezve a levegőben bemutatott trükkök számítanak.

Szerző: Sturcz Antal

További cikkek

Utcai sportok fesztiválja Budapesten - Olimpiai Kvalifikációs Sorozat 2024.04.29
Június 20-23. között a Ludovika Campuson mérik össze tudásukat a BMX freestyle, a breaking, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai az első Olimpiai Kvalifikációs Sorozat eseményein. Az esemény a Nemzetközi Olimpiai Bizottság új, két fordulós kezdeményezése. A hazai állomás rendezésének jogát a NOB végrehajtó bizottsága ítélte oda Budapestnek. A versenyzők az eseményen megválthatják jegyüket a párizsi olimpiára. A budapesti esemény ingyenesen látogatható!
Saját testsúlyos edzés kislexikon 1. 2024.04.26
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában rájöhetünk, hogy a szavak eredete sokszor utal a test vagy testrész helyzetére. Ebben szeretnék a következőkben kis letisztázó kalauzolást tartani, hogy a jövőben a szavak körül, azoknak logikáját megismerve egy fogalmi kép alakuljon ki. Nézzük a Saját testsúlyos edzés kislexikon fogalmait.
A jégfürdőzés jótékony hatása 2024.04.22
A jégfürdőzés, azaz hideg vízbe merülés, évezredek óta része az emberek életének, legyen az finn szauna vagy orosz “bánya” (orosz gőzfürdő) része. Bár első hallásra kellemetlennek tűnhet, számos egészségügyi előnnyel jár.

Ajánló

Utcai sportok fesztiválja Budapesten - Olimpiai Kvalifikációs Sorozat 2024.04.29
Június 20-23. között a Ludovika Campuson mérik össze tudásukat a BMX freestyle, a breaking, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai az első Olimpiai Kvalifikációs ...
Saját testsúlyos edzés kislexikon 1. 2024.04.26
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...
A jégfürdőzés jótékony hatása 2024.04.22
A jégfürdőzés, azaz hideg vízbe merülés, évezredek óta része az emberek életének, legyen az finn szauna vagy orosz “bánya” (orosz gőzfürdő) része. ...
5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.