betöltés folyamatban...

Három szuper túra Budapest környékén

2022.09.29.
Jagi tanosveny

Az ősszel együtt az igazi túraszezon is beköszöntött. Ez különösen a fővárosban érzékelhető, ahol ilyenkor látványosan megnő a kirándulók száma. Mi most három szuper túra helyszínt ajánlunk, amelyek Budapest közelében találhatók, de kevésbé forgalmasak, és remek célpontot jelenthetnek az őszi hétvégékre.

Családi kirándulás a Jági tanösvényen

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság hársfalevéllel jelzett tanösvénye a pilisszentiváni sportpálya mellől indul, és végigjárása igazi családi program. Ide kisebb gyerekekkel is bátran elindulhatunk. A tanösvény állomásait faoszlopokra festett számok jelzik, a tanösvényhez vezetőfüzet is készült, de a bejárás során a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság mobilapplikációját is használhatjuk. (https://www.dunaipoly.hu/hu/tudasanyag/duna-ipoly-mobilapplikacio)

Az útvonal értinti a Jági-tavat, amelyből sajnos az idei aszály eltüntette a vizet. Eredetileg három tómedence volt itt, amelyeket az 1930-as-40-es években alakították ki. A tavakat hajdanán források táplálták. Próbálkoztak itt pisztrángtenyésztéssel is, a környező hegyekben folyó barnakőszén-bányászat azonban leapasztotta a vizet, és ma már csak a csapadékvízből érkezik utánpótlás. A tó egyébként a szomszédos Vadász-rétről kapta a nevét, amit a svábok Jager Wiese-nek hívnak.

jagiTanosveny2
Jági tansövény

Az útvonal egy részén drótkerítés húzódik az ösvény mellett, ami tény, nem szép, de a fokozottan védett Szénások Európa Diplomás Terület védelme érdekében nélkülözhetetlen.

A tanösvény 4. állomásán gyönyörű kilátásban lehet részünk, előttünk a Csúcs-hegytől a Kis-Szénásig sorakoznak a magaslatok. Jól látszik innen a jellegzetes formájú Ördög-torony is, amelynek környezete az idők során lepusztult, a torony keményebb anyaga azonban ellenállt a külső erőknek, és ma a régi idők tanújaként emelkedik ki környezetéből.

JagiTanosveny4
Jági tanösvény

Az útvonal áthalad a gyönyörű Hársas-erdőn, amely nevét onnan kapta, hogy fő erdőalkotó faja a kislevelű hárs. A tanösvény jelképe is ennek a fának a levele. Utunk során érintjük egy 2000 éves kelta falu maradványait, és egy hársfák által közrefogott képkövet is. Ezek a kövek a sváb településekre jellemző szakrális helyek, amelyek emlékhelyként vagy imahelyként szolgáltak.

Túra előtt vagy után érdemes benézni a faluban található Pilisi Len Látogatóközpontba, ahol a környék természeti értékeit egy színvonalas, interaktív kiállításon ismerhetjük meg.

Ezt is olvasd el!
TURISTAJELZÉS KISOKOS 2022.04.02
Azt valószínűleg a legtöbb – legyen bármennyire is alkalmi – túrázó is tudja, hogy mit jelent az Országos Kéktúra, és annak kék sávja. Azt már valószínűleg sokkal kevesebben, mit üzen egy sárga ómega. Vagy egy zöld négyzet. Vagy egy piros teli kör. Segítünk az értelmezésben, itt a turistajelzés kisokos!

Hangulatos körtúra a Vértesben

Ez a nem túl hosszú, 7 km-es túra a Tatabánya közelében található Csákányospusztától, pontosabban a bekötő út melletti kis erdei parkolóból indul. Egy rövid ideig aszfaltozott erdei úton haladunk, de aztán az első adandó alkalommal leereszkedünk a Mária-szakadékba.

MariaSzakadek2
Mária-szakadék

A mély szurdok nem túl hosszú, fél kilométer talán, de elképesztően vadregényes. Hatalmas fák, sziklák, víz azonban már nincs a meder alján. Hajdan a Csákányos-patak folyt itt, de mára sajnos kiapadt. A szurdok oldalában látványos mészkősziklákat is találunk, borostyánnal befutva, mohákkal és harasztokkal borítva. Esős időben azonban nem egyszerű megközelíteni őket. A meredek szakaszok miatt kisebb gyerekkel jó időben jöjjünk inkább, és akkor, ha a gyerkőcnek már van túratapasztalata.

A szakadékból kiérve hamarosan elérjük a Mária-fát, amelynek törzsébe egy amatőr szobrász Mária arcképét faragta bele. Innen, tehetünk egy kis kitérőt, a kék háromszög jelzést követve, a Körtvélyesi-kilátóhoz. A Kis-Kopasz-hegyen álló 16 méteres kilátót 2015-ben adták át.

MariaSzakadek
Mária-szakadék

A kilátótól ugyanazon az úton térünk vissza a kék jelzésre. Rövid sétával elérjük a körtvélyespusztai erdei temetőt. A kis, léckerítéssel körülvett temetőben 10-15 sírhely van, a sírköveken még kivehetőek a dátumok, amelyek némelyike 19. századi. A kis temetőről az első feljegyzések az 1800-as évekből származnak, Körtvélyespuszta és más környékbeli, mára már eltűnt falvak lakóit temették ide. A hely hangulata különleges, egyáltalán nem félelmetes, sokkal inkább békés és nyugalmat árasztó.

Innen csak a pár perc a Béla-forrás. Az itt útnak induló Csákányos-patak alakította ki az idők során a Mária-szakadékot. A forrást 1051-ben I. Béla németek felett aratott győzelme emlékére nevezték el. A csata után III. Henrik katonái vértjüket hátrahagyva menekültek a magyarok elől, állítólag ennek szerepe lehet a Vértes elnevezésében is.

Aki szeretne nagyobb túrát tenni, az elgyalogolhat például az innen alig egyórányira található Vitányvár romjaihoz. Ezzel akár egész napos túrává is kerekíthető a program.

Ezt is olvasd el!
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – bár a felület más, a geolokáció és az interaktivitás pedig hatalmas plusz – nem is különböznek olyan nagyon a régiektől…

Klastrompusztai élmények

A Pilisben, Kesztölc és Pilisszentlélek között található Klastrompuszta ma népszerű kirándulóhely, századokkal ezelőtt azonban egészen más okból számított fontos helynek. 1250-ben itt épült fel a pálosok első kolostora, amelyben 1526-ig éltek szerzetesek. A kolostor romjai mellett számos természeti szépség is vár bennünket a kis üdülőfalu feletti hegyekben.

klastrompuszta
Klastrompuszta

Ha a zöld kereszt jelzésen elindulunk, egy nem túl hosszú, viszont jó meredek úton eljutunk a Kémény-szikla látványos sziklaszirtjéhez. A lentről is jól látható szikla tetejéről remek kilátás tárul elénk.

Innen továbbhaladva, a zöld keresztről először ráfordulunk a piros jelzésre, majd a piros és kék barlangjelzésre, és hamarosan a fokozottan védett Leány-és Legény-barlanghoz jutunk. Mindkét barlangot meredek kaptatón lehet megközelíteni, a gyerekekre itt is fokozottan figyeljünk.

KilatasKemenySzikla
Kilátás a Kemény szikláról

A két látványos barlangbejárat egymástól úgy 50 méterre nyílik, de ugyanabba a barlangrendszerbe vezet. Az Ariadne-barlangrendszer ismert járatainak hossza 15 km, és ezzel jelenleg hazánk 3. leghosszabb és 4. legmélyebb barlangja. De a kutatások most is folynak, így elképzelhető, hogy a jövőben újabb, eddig ismeretlen járatokat fedeznek majd fel.

Klastrompusztára visszatérve, a település elején található büfében hévégén enni és inni is tudunk. A 4,5 km-es túra természetesen tetszés szerint bővíthető, csak győzzünk választani a Pilis jobbnál jobb túraútvonalai közül.

Szöveg és fotó: Tóth Judit

További cikkek

Világmezőny vs világbajnokság 2024.05.17
Hogy tudd, mire számíthatsz versenyzőként, egy sportági sajátosságott szeretnék bemutatni, ami más sportágakban is előfordulhat. Avagy világmezőny vs világbajnokság. De mi is ez?
Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1. 2024.05.16
Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, hogy milyen szinten sportol az illető.
1hosszBalaton - júniusban új értelmet nyer a Balaton-átúszás 2024.05.15
Ahhoz, hogy valaki sikeresen eljusson a Balaton egyik partjától a másikig sok kitartásra és akaraterőre van szüksége. A Pingvinek viszont magasabbra tették a lécet, így mindezt hosszában, a keleti oldal felé haladva teszik majd meg az 1hosszBalaton kihívás keretében.

Ajánló

Világmezőny vs világbajnokság 2024.05.17
Hogy tudd, mire számíthatsz versenyzőként, egy sportági sajátosságott szeretnék bemutatni, ami más sportágakban is előfordulhat. Avagy világmezőny vs ...
Sportdiagnosztika rekreációs és amatőr sportolóknak 1. 2024.05.16
Ebben a most induló sorozatban a vizsgálati – sportdiagnosztika – módszereket tekintjük át.  Ezek mindenki rendelkezésére állnak, függetlenül attól, ...
1hosszBalaton - júniusban új értelmet nyer a Balaton-átúszás 2024.05.15
Ahhoz, hogy valaki sikeresen eljusson a Balaton egyik partjától a másikig sok kitartásra és akaraterőre van szüksége. A Pingvinek viszont magasabbra tették a lécet, így ...
A New Balance májusban a Grey Days-t ünnepli 2024.05.13
BOSTON, 2024. május 1. – A New Balance májusban egy többhetes Szürke-ünnepet tart. Amikor is a márka örökségének és jellegzetes színének klasszikus és új ...
Az Orosz gőzfürdő varázsa: a "bánya bugyraiban” 2024.05.13
Az orosz gőzfürdő, vagy más néven a bánya, nem csupán egy egyszerű hely a test tisztítására; ez egy összetett élmény, ami mélyen gyökerezik az orosz kultúrában ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.