betöltés folyamatban...

A „gyengébbik nem” és a női sport

2022.09.27.

A nemi identitás szabad megválasztásának lehetősége a sportban konfliktusokat tud okozni. Számos transznemű sportoló által kirobbantott botrány kényszerítette a versenysport szabályozásának átgondolására a sportszervezeteket, a befogadás lehetőségének biztosítása mellett az egyenlő versenyfeltételek fenntartása érdekében.Valóbban a női sportolók a gyengébbik nem?

Az egyik legfrissebb Lia Thomas amerikai úszónő esete. Amely nyilatkozatra és változtatásokra késztette az úszószövetséget. Az USA Swimming indoklása szerint az élsportolókra a tudományon és orvosi megfontolásokon alapuló irányelvek vonatkoznak a transznemű versenyzőkre annak érdekében, hogy „egyenlő versenyfeltételeket biztosítsanak a ciszgender nők, azaz született nemükkel azonosuló női elitsportolók számára, valamint mérsékeljék a férfi fiziológiával kapcsolatos előnyöket”.

Nézzük mik lehetnek azok a különbségek a férfi és női fiziológiában, ami a konfliktust kiváltja, egy másik állóképességi sport, a futás esetében végzett kutatások tükrében, a teljesség igénye nélkül

A szívteljesítmény

A Scandinavian Cardiovascular Journal 2014-es cikke megállapította, hogy a női futók szív pitvarai az edzés után nem változtak olyan jelentősen, mint a férfi futóké. Bár ez korlátozza a szívteljesítményt és az aerob kapacitást a női sportolókban, a tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy ez csökkenti a szívritmuszavarok kialakulásának esélyét is, amelyek a testmozgás által kiváltott szívméret-változásokhoz kapcsolódnak.

Az erőnlét

A Medicine and Science in Sports and Exercise 2015. májusi kiadásában bemutatott legújabb kutatások 2929 futó eredményeit használták fel 14 maratonból 2011-ben. A férfi futók tempója átlagosan 16%-ot lassult a maraton első felétől a másodikig, míg a nők csak 12 százalékkal csökkentették tempójukat.  Számos tényező hozzájárulhat ehhez a nembeli különbséghez a maratoni terheléskor. Például a férfiak hajlamosabbak az izomglikogén kimerülésére, ami hozzájárulhat a “falba ütköző” érzéshez. Az állóképességi edzés során a nők általában arányosan több zsírt és kevesebb szénhidrátot használnak egy adott edzésintenzitás mellett. Egy másik lehetőség az, hogy a férfiak hajlamosabbak lehetnek a túlmelegedésre, amelyről úgy gondolják, hogy egy másik gyakori hozzájárul a maratoni lassuláshoz.

Tehát mit jelent ez a női futók számára, akik tovább szeretnék javítani a teljesítményt? A kutatás messze nem azt jelzi, hogy a női futók nem tudnak gyorsabbá válni, csupán azt bizonyítja, hogy az edzéseket sajátos igényeikhez kell igazítani. Végül is az aerob kapacitás csak egyike a teljesítmény három meghatározó tényezőjének; javulás származhat a futó gazdaságosság növeléséből és a laktátküszöb alkalmazkodásának maximalizálásából. Továbbá jelentős szerepe van az egyénre szabott megfelelő táplálkozásnak is.

Ezt is olvasd el!
SZINTMÉRÉS - MENNYIRE VAGY ERŐS? 2022.06.18
Erős vagy? Mégis mennyire? Néhány év edzésmúlttal a háta mögött ez a kérdés foglalkoztatja a legtöbb hobbi testépítőt. Most megtudhatod, mennyivel kellene fekve nyomnod, guggolnod vagy húzódzkodnod, hogy kijelenthesd: bitang erős vagyok! Ehhez nem kell más csak objektív szintmérés.

Lássuk mik lehetnek ezek. Dr. Stacy Sims edzésfiziológus és táplálkozáskutató, tanácsai a női teljesítmény növeléséhez

Aludj jól!

Az alvás jobban megszakítható a nőknél, mint a férfiaknál, az ösztrogén és a progeszteron hormonok változása miatt. Ha kemény edzést ad a keverékhez és a vele járó szisztémás gyulladáshoz, az emelkedett kortizol “ellopja” az ösztrogént és a progeszteront, tovább zavarja az alvást és az alvás architektúráját. A rossz alvás egyenlő a rossz gyógyulással.

Kiegészítés a menstruáció kezdete előtt

A menstruáció kezdete előtti 5-7 nap az az idő, amikor a legtöbben érezzük a legintenzívebb változásokat: fájdalom, teljesítménycsökkenés, rossz alvás, meleg érzés/intolerancia az edzésre vagy a versenyzésre a hőségben. Ez nem az edzettségi állapottól függ, ez fiziológia. Ez alatt az idő alatt az ösztrogén csökkenti a szervezet szénhidráthoz való hozzáférésének képességét, és növeli a zsírsavakra való támaszkodást (azt jelenti, hogy lassabban hasznosítja a tápanyagokat), és a progeszteron növekedése miatt hamarabb elfáradsz, és hajlamosabb vagy a hyponatremiára (sóhiányra). Ennek ellensúlyozására a menstruáció előtti héten minden este vegyél be 250 mg magnéziumot, 45 mg cinket, 1 gramm omega-3 zsírsavat (len-és halolaj), és fogyassz elágazó láncú aminosavakat. Ezek az aminosavak képesek csökkenteni a fáradtságot, amit az ösztrogén-progeszteron hatása vált ki a központi idegrendszerben. 

Szénhidrátbevitel növelése edzés közben

Óránként fogyassz kicsivel több szénhidrátot. Magas hormonfázisban körülbelül 1 gramm CHO-t kell megcélozni kilogrammonként és óránként; az alacsony hormonfázisban (a ciklus első két hetében) ez a szükséglet kissé alacsonyabb lehet, körülbelül 0,8 gramm CH kilogrammonként és óránként.

Fehérje a jó regenerációért

A regeneráció lassabb a magas hormonfázisban. A progeszteron valóban katabolikus folyamatokat generál (lebontja az izmokat) és gátolja a regenerációt. Ennek ellensúlyozására fogyassz 20-25 gramm fehérjét az edzés befejezése után 30 percen belül! Összességében arra kell törekedned, hogy napi 1,8-2,0 gramm fehérjét fogyassz testsúly-kilogrammonként.

A fentieket megfontolva, egy kiegyensúlyozottabb sportteljesítményt remélve vághatunk bele a téli alapozásba. Hajrá!

Forrás: www.drstacysims.com Female phisiology and nutrition science

www.hirado.hu

Szerző: Michtiov Emese

További cikkek

Utcai sportok fesztiválja Budapesten - Olimpiai Kvalifikációs Sorozat 2024.04.29
Június 20-23. között a Ludovika Campuson mérik össze tudásukat a BMX freestyle, a breaking, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai az első Olimpiai Kvalifikációs Sorozat eseményein. Az esemény a Nemzetközi Olimpiai Bizottság új, két fordulós kezdeményezése. A hazai állomás rendezésének jogát a NOB végrehajtó bizottsága ítélte oda Budapestnek. A versenyzők az eseményen megválthatják jegyüket a párizsi olimpiára. A budapesti esemény ingyenesen látogatható!
Saját testsúlyos edzés kislexikon 1. 2024.04.26
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában rájöhetünk, hogy a szavak eredete sokszor utal a test vagy testrész helyzetére. Ebben szeretnék a következőkben kis letisztázó kalauzolást tartani, hogy a jövőben a szavak körül, azoknak logikáját megismerve egy fogalmi kép alakuljon ki. Nézzük a Saját testsúlyos edzés kislexikon fogalmait.
A jégfürdőzés jótékony hatása 2024.04.22
A jégfürdőzés, azaz hideg vízbe merülés, évezredek óta része az emberek életének, legyen az finn szauna vagy orosz “bánya” (orosz gőzfürdő) része. Bár első hallásra kellemetlennek tűnhet, számos egészségügyi előnnyel jár.

Ajánló

Utcai sportok fesztiválja Budapesten - Olimpiai Kvalifikációs Sorozat 2024.04.29
Június 20-23. között a Ludovika Campuson mérik össze tudásukat a BMX freestyle, a breaking, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai az első Olimpiai Kvalifikációs ...
Saját testsúlyos edzés kislexikon 1. 2024.04.26
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...
A jégfürdőzés jótékony hatása 2024.04.22
A jégfürdőzés, azaz hideg vízbe merülés, évezredek óta része az emberek életének, legyen az finn szauna vagy orosz “bánya” (orosz gőzfürdő) része. ...
5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Sport Forum Hungary 2022

2022.12.10
2022. október 20-án lezajlott az első Sport Forum Hungary konferencia a Puskás Arénában, elmondhatjuk a kitűzött céljainkat elértük, a szakmai nap a programok mellett fórumot teremtett a sport diszciplinái között. A Sport Forum Hungary egésznapos programja három teremben párhuzamosan zajlott, közel 100 előadó és panelbeszélgetés résztvevő 70 előadása gazdagította a napot és 646 résztvevő látogatta meg az eseményt. Az Expo részen 17 kiállító kitelepüléssel jelent meg a rendezvényünkön. #sportforumhungary #egyuttasportert