betöltés folyamatban...

Túrák Tihanytól a szegedi Fehér-tóig

2022.10.09.
Tihany_tothJudit

Túrák országszerte, programajánlókban a hazai nemzetipark-igazgatóságok kínálatából válogatunk. Ajánlunk egy bringatúrát a mindig gyönyörű Tihanyi-félszigeten, követjük a darvakat dél felé, és októberben arra is lesz lehetőségünk, hogy száraz lábbal átkeljünk a Duna alatt.

Teljesítménytúra egy kis extrával

visegradDunaSM

Idén ünnepli alapításának 25. évfordulóját a Duna-Ipoly Nemzeti Park, ennek alkalmából számos izgalmas programot szerveznek az év során. Október 22-én például egy 25 km-es teljesítménytúrán lehet részt venni, amelynek különlegessége, hogy a résztvevők száraz lábbal kelhetnek át a Duna alatt. Hogy ezt mégis hogyan lehet kivitelezni? A titok nyitja a folyó alatt, Visegrád és Nagymaros között átvezető közmű alagút, amelybe azonban csak nagyon ritkán lehet lemenni. Ez a túra ezen ritka alkalmak egyike lesz.

JenoKunyhoVisegradiHg_TothJudit

A túra Nagymaros központjából indul, majd egy kompátkelést követően irány a Visegrádi-hegység. A túra érinti többek között a visegrádi fellegvárat, a Pap-rétet, Pilisszentlászlót, a Jenő-kunyhót, majd a közmű alagúton át tér vissza Nagymarosra. A szintidő 7 óra.

Nevezni a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság oldalán lehet, de érdemes sietni, mert a résztvevők száma limitált. További részletek: https://www.dunaipoly.hu/hu/program/visegrad-25-25-eves-a-duna-ipoly-nemzeti-park-jubileumi-teljesitmenytura

Őszi darules a szegedi Fehér-tónál

Darvak
Darvak vonulása

A darvak őszi vonulásuk során hosszabb időt töltenek nálunk. Több hetes pihenőjük alatt feltöltik energiaraktáraikat, mert a telelőhelyekig még vár rájuk egy hosszú repülés. Napközben táplálkoznak, késő délután pedig beszállnak a közeli tavakra, ahol biztonságban tölthetik az éjszakát. A darvak első hazai állomása a Hortobágy, de októberben már megindulnak a déli országrész felé is, ahol a szegedi és a kardoskúti Fehér-tó a két legfontosabb pihenőhely.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság október második hétvégéjén indítja el darunéző túráit. A program délután két órakor kezdődik, a résztvevők egy 4 km-es túrát tesznek a szegedi Fehér-tóhoz. A tó partján aztán egy arra alkalmas helyen letáboroznak – természetesen úgy, hogy ne zavarják a madarakat – és onnan csodálják meg az ősz egyik legszebb természeti jelenségét, a darvak esti behúzását.

A darulesre november közepéig lehet jelentkezni, bizonyos napokon hajnali túra is indul. További információ: https://www.knp.hu/hu/programok?p=2

E-bike-kal a Tihanyi-félszigeten

 

A Tihanyi-félsziget ősszel is nagyon szép és tele van érdekesebbnél érdekesebb látnivalóval, amelyekből jó párat ez az E-bike túra is érint majd. A túra október 15-én, szombaton reggel Csopakról indul, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság központjából, majd Balatonfüred és Aszófő érintésével éri el a félszigetet.

Tihanyfsz_TothJudit

A Levendula Ház mellett a Belső-tónál lehet majd sétálni is egyet, s bár az itt élő ürgék már megkezdték téli álmukat, az itt legelésző szürkemarhákat most is lehet majd látni. A túra érinti a Szélmarta-sziklákat, amelyeket a szél által szállított apró homokszemcsék csiszolták ilyen különös formájúra.

Az útvonal második felében a templomromoké lesz a főszerep, hisz a körtúra négyet is érint majd. A Tihanyi-félsziget bejáratánál álló apáti templom mellett Aszófőn, Balatonfüreden és Csopakon is lesz egy-egy állomás.

A hatórás túra alatt 35 km-t tesznek meg a résztvevők, a kerékpárokat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság biztosítja.

Szöveg: Tóth Judit

Ezt is olvasd el!
Három szuper túra Budapest környékén 2022.09.29
Az ősszel együtt az igazi túraszezon is beköszöntött. Ez különösen a fővárosban érzékelhető, ahol ilyenkor látványosan megnő a kirándulók száma. Mi most három szuper túra helyszínt ajánlunk, amelyek Budapest közelében találhatók, de kevésbé forgalmasak, és remek célpontot jelenthetnek az őszi hétvégékre.

További cikkek

Saját testsúlyos edzés kislexikon 2. 2024.04.30
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában rájöhetünk, hogy a szavak eredete sokszor utal a test vagy testrész helyzetére. Ebben szeretnék a következőkben kis letisztázó kalauzolást tartani, hogy a jövőben a szavak körül, azoknak logikáját megismerve egy fogalmi kép alakuljon ki. Nézzük a Saját testsúlyos edzés kislexikon (2) fogalmait!
Utcai sportok fesztiválja Budapesten - Olimpiai Kvalifikációs Sorozat 2024.04.29
Június 20-23. között a Ludovika Campuson mérik össze tudásukat a BMX freestyle, a breaking, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai az első Olimpiai Kvalifikációs Sorozat eseményein. Az esemény a Nemzetközi Olimpiai Bizottság új, két fordulós kezdeményezése. A hazai állomás rendezésének jogát a NOB végrehajtó bizottsága ítélte oda Budapestnek. A versenyzők az eseményen megválthatják jegyüket a párizsi olimpiára. A budapesti esemény ingyenesen látogatható!
Saját testsúlyos edzés kislexikon 1. 2024.04.26
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában rájöhetünk, hogy a szavak eredete sokszor utal a test vagy testrész helyzetére. Ebben szeretnék a következőkben kis letisztázó kalauzolást tartani, hogy a jövőben a szavak körül, azoknak logikáját megismerve egy fogalmi kép alakuljon ki. Nézzük a Saját testsúlyos edzés kislexikon fogalmait.

Ajánló

Saját testsúlyos edzés kislexikon 2. 2024.04.30
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...
Utcai sportok fesztiválja Budapesten - Olimpiai Kvalifikációs Sorozat 2024.04.29
Június 20-23. között a Ludovika Campuson mérik össze tudásukat a BMX freestyle, a breaking, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai az első Olimpiai Kvalifikációs ...
Saját testsúlyos edzés kislexikon 1. 2024.04.26
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...
A jégfürdőzés jótékony hatása 2024.04.22
A jégfürdőzés, azaz hideg vízbe merülés, évezredek óta része az emberek életének, legyen az finn szauna vagy orosz “bánya” (orosz gőzfürdő) része. ...
5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.