betöltés folyamatban...

TERMÉSZETES FRISSÍTŐK: KECSKETEJ ÉS TÁRSAI

2022.03.21.
TERMÉSZETES FRISSÍTŐK

Kecsketej, rozmaring, repcemézes, sózott grépfrút leve. Íme, az ideális triatlonos természetes frissítők! Vagy mégsem? Tapasztalunk, tehát vagyunk.

Mindenekelőtt szögezzük le, hogy amit lúgosításnak nevezünk, az nem a vér pH-jának megváltoztatása. Az emberi vér pH-értéke ugyanis nagyon szűk határok között mozoghat. Egy oldat savas vagy lúgos voltát 0-tól 14-ig terjedő skálán jelöljük: 7 a semleges, 0 a tökéletesen savas, 14 a tökéletesen lúgos állapot. A 7-től távolodva minden egész szám azt jelenti, hogy az oldat tízszer, százszor, ezerszer (és így tovább…) több savas vagy éppen lúgos összetevővel rendelkezik. A vér pH-jának viszont egy enyhén lúgos, 7,35 és 7,45 közötti értéken kell lennie. Ha ez felborul, előbb rosszullét, majd kóma, sőt halál lehet a vége…

Kényes egyensúly

A szervezet egyéb, pufferként szolgáló szerveiben – tüdő, máj, vese és maguk az izmok – felgyülemlett anyagok hatásait erősíthetjük vagy gyengíthetjük azáltal, hogy milyen tápanyagokat, mikrotápanyagokat viszünk be. A modern élelmiszeripar által feldolgozott termékek jelentős része savas kémhatással bír az emberi szervezetre, ezért lett divatos a „lúgosítás”. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lenne szükségünk savas kémhatású tápanyagokra, hiszen ezek összességéből állítja fel szervezetünk azt a kényes egyensúlyt, amely nélkül nem tudnánk létezni. 

A megoldás kulcsa, mint az élet minden más területén, itt is az egyensúly, a mértékletesség. 

Gyomorba „vágó” kérdés

Ami biztos: egy triatlonversenyen, főleg a leghosszabb fajtáján (Ironman-távon) kulcskérdés, hogy a gyomrunk hogyan bírja a megterhelést. Először is a megfelelő intenzitáson kell mozognunk, amely nagyjából az egy órára vetített maximális teljesítőképességünk 72–80 százaléka. Jó közelítéssel ebben a tartományban tudjuk megtartani azt a kényes egyensúlyt, amely mellett komoly teljesítmény leadására vagyunk képesek úgy, hogy az emésztésünk is megfelelően működik, így biztosítva a tápanyag utánpótlását. 

Ezt segíthetik elő az olyan „varázsszerek”, mint a kecsketej, a rozmaring, a repcemézes, parajdi sóval felturbózott grépfrút vagy citrom leve. Nyilván nagyon szigorú sorrendben, nem összekeverve fogyasztjuk ezeket. Fontos, hogy nem egy húzás a kecsketejből, aztán egy a mézes mixből, majd megint a kecsketejből, és így tovább, máskülönben nem a cél, hanem sokkal inkább az első Toi-Toi felé vezet majd az utunk…

Szóval, mondjuk, ha van egy kulacs mézes, sózott, grépfrútos italom, akkor azt addig iszom, amíg van benne. Utána várok kb. 15-20 percet, majd jöhet a kecsketej. Ha az is elfogyott, akkor megint a másik, 15-20 perc szünet után, hogy egyféle enzim végezze a dolgát, és ne két különböző tápanyag lebontásáért felelős enzim harcoljon egymással a gyomromban. 

Természetesen nem csak és kizárólag a fenti „szuperfoodok” segíthetnek minket: számtalan kiváló táplálékkiegészítőt találni a piacon, amelyekkel triatlonosok százezrei teljesítik be álmaikat. Ám ezek rendszerint sokkal drágábbak az előbb említetteknél, és szinte biztos, hogy mesterséges anyagokat tartalmaznak. 

Ezt a cikket is olvasd el >>> HIDRATÁCIÓ – NÖVELD A TELJESÍTMÉNYED, IGYÁL OKOSAN!

Természetes varázsszerek

Kecsketej 

A földön az emberi anyatejhez legközelebb álló anyag, enyhén lúgos, szemben a tehéntejjel. Ideális arányban tartalmaz szénhidrátot – igen, szénhidrátot! –, fehérjét és zsírt. Ráadásul a kecsketej zsírja rövidebb láncú molekulákból áll, vagyis könnyebben, gyorsabban felszívódik, így sokkal inkább barátja a gyomornak, mint más zsírfajták. A tehéntejjel szemben nem okoz allergiás tüneteket a laktózérzékenyeknek sem. Száz éve vagy még korábban annak az asszonynak, akinek elapadt a teje, kecsketejet javasoltak az újszülöttje táplálására. 

Rozmaring 

Szintén lúgos hatással van a gyomorra. Serkenti az emésztést, nem mellesleg természetes fájdalomcsillapító hatása is van. Márpedig egy 8–17 órás (változó, kinek meddig tart egy Ironman) sportteljesítmény közben valami úgyis fáj majd… Aki azt állítja, hogy egy Ironman nem fáj, az vagy nem teljesítette még a 3,8 km úszásból, 180 km kerékpározásból és 42,2 km-nyi futásból álló próbát, vagy füllent. 

Repceméz

Amellett, hogy nagyon gyorsan felszívódó energiát biztosít, a méhészek egybehangzó állítása szerint az egyetlen a hazánkban fellelhető mézek közül, amelynek lúgos hatása van a szervezetre. Márpedig amikor az a cél, hogy minél kevésbé savasodjanak el az izmaink, és a 2,5-es pH-val rendelkező gyomrunk is megfelelően működjön, nem árt, ha megtaláljuk ezt az egyensúlyt. 

Ezt a cikket is olvasd el >>> CSAK MÉRTÉKKEL: A TÚLEVÉS AKÁR ÉLETVESZÉLYES IS LEHET! 

SM-tipp

A csillagos, apró betűs rész a fent felsorolt élelmiszerekkel kapcsolatban az, hogy frissen, forralás nélkül kell fogyasztani őket, különben a nagyon fontos tápanyagok, vitaminok jelentős része elvész.

 

Szerző: Marik Balázs

További cikkek

FELKÉSZÜLÉSI TIPPEK - EGYNAPOS BALATON-KÖR 2024.03.22
A Balaton-kör bizony 200 kilométer. Nem túl extrém edzésekkel földi halandók számára is teljesíthető egy nap alatt, de van néhány szabály, amelyet nem árt betartani. Összeszedtük őket.
Arnold vega lett? - Állati x növényi fehérjék 2024.03.07
A hétszeres Mr. Olympia-győztes Arnold Schwarzenegger az utóbbi években egyre több növényi élelmiszert fogyaszt. Azért teljes mértékben vega még nem lett, alkalmanként eszik egy kis csirkét vagy marhát. Esténként szívesen fogyaszt zöldséglevest, és a legújabb kedvence a tökmagolajos uborkasaláta. Az edzései után a szokásos vaníliás ízű fehérjeturmixot fogyasztja növényi fehérjéből, banánnal, cseresznyelével és vízzel felöntve. A fehérjék fontos elemei az étrendjének. Véleménye szerint sem a vegán, sem a karnivor étrend nem fogadható el önmagában, ötvözni kell a kettőt, hogy a szervezet minden szükséges tápanyagot megkapjon. 
Repülj HOKA-ban a versenyeken is! 2024.01.08
A tavasz közeledtével, ahogy egyre enyhül az idő, megszaporodnak a maratoni versenyek is a futónaptárakban. Az első maraton vagy akár a sokadik, de egy rövidebb verseny teljesítése is méltó indítása lehet az egész éves felkészülésnek. Bármilyen versenyre is készülünk, az biztos, hogy a sikeres teljesítéshez nem elég a kitartó edzésmunka, a kényelmes futóruházat és a rendszeres frissítés, de meg kell találnunk azt a (HOKA) futócipőt is, amely számunkra a legmegfelelőbb. (X)

Ajánló

Hiperbár oxigénterápia 2024.03.27
A búvároknak ismerősen cseng, de sokaknak talán Cousteau kapitány és hajója; a Calypso jut eszébe. Ám ennél jóval korábbra kell visszautaznunk az időben. ...
Pliometrikus gyakorlatok futáshoz 2024.03.26
A gyerekkorunkban anélkül, hogy tudatában lettünk volna, ösztönösen végeztünk erő-, sebesség- és mozgáskoordináció-fejlesztő gyakorlatokat. Ugráltunk, ...
Kondiztunk egy ékszerdobozban > a V.30 Sportközpont 2024.03.24
2021-ben nyílt meg a V.30 Sportközpont. A többszintes multifunkcionális létesítményben a fitneszedzéseinket a konditeremben, a nyújtóteraszon és a skyteraszon is ... (X)
FELKÉSZÜLÉSI TIPPEK - EGYNAPOS BALATON-KÖR 2024.03.22
A Balaton-kör bizony 200 kilométer. Nem túl extrém edzésekkel földi halandók számára is teljesíthető egy nap alatt, de van néhány szabály, amelyet nem árt ...
Mi fán terem a cyclocross? 2024.03.20
Az országúti szezon végén a figyelem a kerékpározás téli alternatívájára, a cyclocross szakágra terelődik. A nagy sztárok miatt egyre nagyobb érdeklődés övezi a ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.