Szabadidősport-innovátorok Budapesten - MOVE Congress 2019. október 16-18.

„Change the game – it’s your move!” Ez a szlogenje a 2019. október 16. és 18. között Budapesten megrendezendő MOVE Congressnek.

A Nemzetközi Sport- és Kulturális Szövetség (ISCA) eseményén idén októberben a Budapest Kongresszusi Központban találkoznak a világ szabadidősportban és fitnesziparban dolgozó vezető szakemberei és innovátorai, hogy a fizikai aktivitást népszerűsítő fejlesztéseiket, módszereiket, kezdeményezéseiket bemutassák egymásnak és a résztvevőknek.

A MOVE Congress (movecongress.com) olyan konferencia, amelynek a szabadidősport és a fizikai aktivitás a témája. Legfőbb célja, hogy új utakat keressen a fizikai aktivitás népszerűsítésében. 

A különféle szakmai területek (az egészséggazdasági, a sport, az oktatási vagy éppen a várostervezési szektor) képviselői a rendezvény keretében először látogatnak Közép-Európába. A tapasztalatok megosztásából, a bemutatott programötletekből a térségünkben élő szakemberek, valamint az itt működő szervezetek és vállalkozások is meríthetnek és profitálhatnak, az egyedülálló kapcsolatépítési lehetőség pedig segíthet régiónk és Magyarország jó gyakorlatainak, sikeres projektjeinek, termékeinek külföldi megismertetésében is. A rendezvény szervesen illeszkedik a Budapest Európa Sportfővárosa 2019 programsorozatba is.

Időzített inaktivitási bombán ülünk

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 36 tagállamában a túlsúlyos lakosság aránya 50% fölött jár, az európai lakosság negyede egyáltalán nem végez fizikai aktivitást – ennek következményei miatt évente félmillióan halnak meg kontinensünkön. Magyarországon is kritikus a helyzet. A 2018-as adatok szerint hazánk a negyedik leginkább elhízott nemzet a világon. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) évek óta közreadja gyakran sokkoló adatait, hogy a mozgásszegény életmód negatív következményeire figyelmeztessen. Bár a sporthoz, testmozgáshoz kapcsolódó üzletágakban hatalmas összegek forognak, és rendszeres kampányok zajlanak a lakosság tájékoztatására, a folyamat megállíthatatlannak tűnik. Időzített bombán ülünk. Az innovátorok arra keresnek megoldást, hogyan lehet az elkényelmesedő világban felállítani a székekből az embereket, és megtalálni azt a motivációt, amely életmódváltáshoz és élethosszig tartó testmozgáshoz vezet.

 

A konferencia főbb témái

Sportolásra motiváló technológiai újítások – digitális eszközök, amelyek nem leültetnek, hanem felállítanak a fotelból

● Előadó: Markos Aristides Kern innovációs szakember (Németország), a Fun With Balls és a Visual Drugstore alapítója.

Edzés a fantasyjátékok világában 

● Előadó: Gino Singh sportmotivátor, edző (Németország), a Dungeons and Workouts című könyv szerzője

Aki gyerekek tömegét mozdította ki a szabadba sportolni

● Előadó: Magnus Scheving motivátor, influencer (Izland), aki Lazy town című sorozatával a gyerekeket motiválja mozgásra

Amikor a nők egymást motiválják – női sikersztorik az egészséges életmódváltásban

● Előadó: Kate Dale stratégiai kommunikátor (Nagy-Britannia), Sport England, a www.thisgirlcan.co.uk motivációs oldal elindítója és működtetője 

Hogyan lehet fitnesztermeket hosszú távon is nyereségesen működtetni?

● Előadó: dr. Paul Bedford fitneszkutató (Nagy-Britannia), a fitneszvilág „megtérülésguruja” 

Hogyan lehet nemzetközi kapcsolatokat építeni a szabadidősport segítségével? 

● Előadó: Aaron Kearney újságíró (Ausztrália), ABC International Development

Mozogni hív a város – hogyan teremthetünk élhető tereket, sportolásra alkalmas urbánus helyszíneket? 

● Előadó: Jeroen Laven városfejlesztő (Hollandia), a Stipo és a Placemaking Europe alapítója

Ez mind nagyon szép és jó, de honnan szerezzünk rá pénzt? – az üzleti és magánszféra megnyerése sportprojektekre 

● Előadó: Kai Troll nemzetközi fundraisingszakértő (Belgium), az Association World Foundation elnöke

 

A huszonöt nemzetközi és hazai előadó témaindító és interaktív előadások, workshopok során igyekszik tudását, tapasztalatait átadni. A látogatók várhatóan fele-fele arányban érkeznek külföldről és Magyarországról, a szervezők a hazai résztvevőket a szabadidősport, a gyermek- és diáksport, a főiskolai-egyetemi sport, a sportdiplomácia, az önkormányzati szektor, a fitneszszektor, valamint a sportvállalkozások és a sportlétesítmény-üzemeltetés területéről várják. 

 

MOVE Congress

2019. október 16–18.

Budapest Kongresszusi Központ

Regisztráció: movecongress.com/registration

 

 

Az ISCA

Az 1995-ben alapított Nemzetközi Sport- és Kulturális Szövetség (International Sport and Culture Association, ISCA) szabadidősporttal, rekreációs sporttal, fizikai aktivitással foglalkozó szervezeteket tömörítő nemzetközi szövetség. 240 tagszervezete van, köztük nemzetközi NGO-k, a civil és a vállalkozói szektor képviselői. 88 országból 40 millió egyéni taggal rendelkezik, akik sport, ifjúsági és kulturális területen tevékenykednek. 

● További információ: isca-web.org

 

A magyar kapocs

A konferencia hazai szervezője a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség (NDHSZ). A sportköztestület elnöke, Balogh Gábor szerint a MOVE Congress magyarországi megrendezése óriási jelentőségű a grassroots sport és a fizikai aktivitás hazai népszerűsítése szempontjából. 

„Nekünk, szabadidősporttal foglalkozó szakembereknek kiemelt feladatunk, hogy minden eszközzel felhívjuk a figyelmet arra, hogy az ülő életmód és a fizikai inaktivitás is olyan, mint a klímaváltozás: itt van velünk, a jelenünkben, és ha nem avatkozunk be, az meghatározza majd gyermekeink és unokáink jövőjét. A kongresszusra érkező szakemberek öt kontinens tapasztalatait hozzák el Budapestre, számos jó gyakorlatot, programot lesz lehetőségünk megismerni, amelyek a világ más országaiban sikerrel működtek.” 

 

INNOVATION ALLEY - FELHÍVÁS

Olyan kiállítókat keresünk, akik innovatív megközelítésekkel, módszerekkel, technológiákkal ösztönzik az embereket testmozgásra. A felhívásra bármely magánszemély vagy szervezet pályázhat, amely szeretne megjelenni a világ egyik legjelentősebb szabadidősport-konferenciáján, a 2019. október 16–18. között Budapesten rendezendő MOVE Congressen a Budapest Kongresszusi Központban. 

● Aki pályázni szeretne, töltse ki a szervezőktől bekérhető információs adatlapot és az angol nyelvű pályázattal együtt küldje el a contact@movecongress.com email címre, hogy Ön is a 2019-es MOVE Congress kiállítói között lehessen!