Sífutás - Jobb máshol…

A kevés fektetett nyom és az ad hoc hóviszonyok miatt Magyarországon nem tömegsport a sífutás, ezért a környező országokba járunk e sport kedvéért. De merre induljunk kezdőként, és milyen rejtett kincsek várnak ránk haladóként? Összeírtuk kedvenc pályáinkat.

Ha még nem tudod, mi az SNS-kötés, és furcsán hosszúnak tűnik a bot, akkor neked egy kevésbé szintes, nem túl árnyékos, jól gondozott pályára van szükséged. Nem baj, ha a közeledben felszereléskölcsönző és oktatás is van. Kezdőként kölcsönözz, a vásárlással ráérsz!

Szerencsére Ausztria nem szenved hiányt kezdőkre kalibrált sífutópályákban, a legkisebb falu legszélső házai mellett is képesek nyomot fektetni – véletlenül is szuper terepre bukkanhatunk. De jó választás Szlovénia, Csehország és Szlovákia is, ahol nagy pályarendszerek, jól karbantartott nyomok és megfelelő felszerelés várja a sportolókat.

Kezdőknek

Bad Mitterndorf (Ausztria)

Csak itt 70 km korcsolyázó- és 86 km klasszikus nyom várja az elszántakat. Gyönyörű, napfényes terep főleg könnyű és néhány közepes pályával, ideális választás a sportággal ismerkedőknek. Ahol délután mégis árnyékossá válna, ott érdemes figyelni a jegesedésre, karbantartást azonban napközben is végeznek, így a pályák minősége nem igazán romlik.

■ Ár: 7/17/33 euró (napijegy/háromnapos/hetijegy), 16 éves kor alatt ingyenes

■ Info: ausseerland.salzkammergut.at

 

Skalka (Szlovákia)

A Körmöcbányához közeli Skalka Arénában 60 km-nyi sífutóutat használhatunk – ingyen. Bár a pálya jelentős része enyhén vagy kevésbé enyhén lejt vagy emelkedik, kezdőknek is ideális, mivel a nagy kiterjedés miatt el lehet kerülni a nehezebb részeket. A környezet csodás, fő vonzereje a közelsége, egy napra is érdemes kiugrani.

■ Info: skalkaarena.sk

 

Haladóknak

Ramsau am Dachstein (Ausztria)

Itt egy haladó sem fog unatkozni. Sőt jó eséllyel válogatott biatlonisták és sífutók siklanak majd el előtted a különböző nehézségű, gyönyörűen gondozott nyomokban: 150 km klasszikus és 70 km skatingpálya várja az idelátogatókat. A központban tesztcenter és gyereksífutópark található, a ramsaui stadionban pedig este 9-ig kivilágított pályán éjszakai sífutást élvezhetnek az ínyencek. A Dachstein-gleccseren profik edzenek a mindig hóbiztos pályákon, és még az sem gond, ha a párunk inkább az alpesi stílust kedveli: akár a gleccseren, akár Ramsauban Ausztria egyik legjobb és legnagyobb pályarendszerén lehet gyakorolni a lesiklást.

■ Ár: 15/25,5/36,5 euró (napijegy/háromnapos/hetijegy), 15 éves kor alatt ingyenes 

■ Info: ramsau.com

 

Szöveg: Baumann Viola