Parti András hegyikerékpáros 5. lett Törökországban

Parti András háromszoros olimpikon hegyikerékpáros összetett ötödik helyen ért célba a négy napos törökországi UCI S2-es besorolású világranglista pontokat is osztó versenyen.

A szezon kezdés komoly megmérettetéssel indult a negyedik olimpiájára készülő versenyzőnknek. Négy nap, négy típusú és hosszúságú versenypályán ment a kvótapontokért a harc.

"Amellett, hogy egy ilyen terhelés edzésnek se rossz, némi világranglista pont reményében is érkeztem Törökországba, ami a negyedik nap végére szépen össze is gyűlt, 50 világranglista pontot szereztem, ami fontos az olimpiai kvótafutás szempontjából.” - számolt be Parti András, majd hozzátette azért kalandoktól sem volt mentes ez a hétvége. Az első nap 4,9 km-es prológja, egy bemelegítő futamnak is tekinthető a versenyző szempontjából, ahol tizedik helyen ért célba olimpikonunk. A második nap 27 km-es "point to point” szakaszán már az ötödik hely lett meg. A harmadik nap pedig meghozta a kalandos versenyzést - "A harmadik napot gondoltam a döntő szakasznak, ez egy 60 km hosszú maraton lett volna, de darázs támadás miatt módosítottak menet közben a pályán, amiről a versenyzőket nem értesítették csak kb. az utolsó 7-8 km-en kezdett gyanús lenni, hogy nagyon a cél felé haladunk már és kimaradt egy hegy, egy frissítővel. Végül az élmezőnnyel együtt egy sprintre jöttünk a célba és ismét 5. lettem.” - mesélte a harmadik nap eseményeit hegyikerékpárosunk.

A negyedik nap, vagyis az utolsó szakasz volt a versenyzők számára a hagyományos XCO, ahol együtt maradt az élmezőny egészen a célig. - "Az utolsó körben kezembe is vettem az irányítást, támadtam párszor, de nem sikerült erősen ellépnem. A hatodik helyen értem célba, együtt az élmezőnnyel.”

A négy nap eredményei végül az összetett ötödik helyet hozták meg számára, amivel mind a versenyző, mind a háttér csapata elégedett. A téli időszak több hetes edzőtáborai jó alapokat adtak a szezonkezdéshez. "Első versenynek, edzésnek jó volt, de még több van bennem, ez még nem a csúcsformám.” - mondta András, aki már a következő futamokra készül és a jövőhétvégén ismét rajthoz áll egy UCI C2-es, majd egy C1-es versenyen.

Fotó: partiandrás
Szöveg: Kosaras Renáta