Öt földrész szakemberei érkeztek Budapestre bombát hatástalanítani

Közel 500 szakember érkezett 5 földrész 62 országából, 232 különböző szervezet képviseletében Budapestre, hogy megosszák egymással sikeresen működő programjaik tapasztalataikat, innovációikat. Az idén kilencedik alkalommal megrendezésre került MOVE Congress mottója: „Change the game – it’s your move!”, amely kifejezi a szabadidősportban dolgozó aktív civil és üzleti szereplők hitvallását az inaktivitási bomba hatástalanításáért folytatott küzdelemben.

Az OECD országokban a túlsúlyos lakosság aránya 50% fölött jár, az európai lakosság negyede egyáltalán nem végez fizikai aktivitást, és ennek következményei miatt évente félmillióan halnak meg a kontinensünkön. Magyarországon is tragikus a helyzet, a 2018-as adatok szerint hazánk a 4. leginkább elhízott nemzet a világon. Nem véletlen, hogy a WHO évek óta adja közre a gyakran sokkoló adatait, és hívja fel a figyelmet a mozgásszegény életmód negatív következményeire. Bár a sporthoz, testmozgáshoz kapcsolódó üzletágakban ma már óriási pénzek forognak, és rendszeres kampányok zajlanak a lakosság tájékoztatására, a folyamat mégis megállíthatatlannak tűnik. Időzített bombán ülünk, amelyet éppen a gazdasági és ipari fejlődés élesített, hiszen az a legtöbb esetben kéz a kézben jár a fizikailag inaktív, ülő életmóddal. 

A ma kezdődő, MOVE Congress elnevezésű nemzetközi konferenciára 62 országból érkezett közel ötszáz szakember, közülük a legtöbben, 170-en a hazai szabadidősport szektort képviselik. Számos más ország mellett jelen vannak az eseményen olyan országok képviselői is, mint Costa Rica, Ghána, Bangladesh és Új-Zéland. A három napon át zajló interaktív, workshopokkal és kiállítással tűzdelt rendezvényen 41 előadó prezentációját és 50 innovátor kiállítását vagy bemutatkozását tekinthetik meg és hallhatják a résztvevők.

Az ISCA (International School and Cultural Association) és az NDHSZ (Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség) rendezésében számos kiemelt előadó is érkezik Magyarországra: „Többek között olyan kiváló üzlet- és szakembereket köszönthetünk Budapesten, mint Markos Aristides Kern, a német Fun With Balls nevű cég megalapítója, Magnús Scheving, a Lazy Town című gyerekműsor sorozat megalkotója, illetve Kate Dale, a nők millióit életmód váltásra ösztönző program, a „This girl can” megvalósítója.

Ők mindannyian igazi „trend-setterek” a sport innovációban.” – emelte ki Balogh Gábor, az NDHSZ elnöke. „A két konferencianapon öt szakmai témakör köré épülnek az előadások és a workshopok: Egészség, Sportolásra alkalmas terek, Szabadidősport diplomácia, Gyerekek, illetve a Forrásszerzés. Biztos vagyok benne, hogy mind a hazai, mind a nemzetközi résztvevők rengeteg ötlettel a tarsolyukban térnek majd haza, hogy környezetünket mozgásra ösztönözzék.” – tette hozzá a hazai szervezőt képviselő elnök.   

A MOVE Congress programjába idén először került be az úgynevezett Innovation Alley. Ennek során olyan újítók mutathatják be terméküket, módszertanukat, programjukat a kiállítási térben, illetve előadás formájában, akik saját hazájukban sikerrel indultak, és most a világ minden részéről jelen lévő influencer-eknek is bemutatkozhatnak. Az Innovation Alley magyar kiállítói közé tartozik a hazai fejlesztésű, felfújható sportszőnyegek gyártásával foglalkozó Airtrack, a flow élményt kínáló új sportág, a Mediball, a  3 dimenziós VSL3D koordinációs létra fejlesztője, illetve a szülés utáni speciális hasizom edzéstechnika fejlesztője, a Love Your Belly.