Nem felültetés - Lóval asszisztált tréning

Ha a hétköznapi egyensúly megtalálásában vagy élsportolóként a teljesítmény növelésében akadtál el, érdemes kipróbálnod a lóval asszisztált tréninget, amely sokak szerint hamarosan új szintre emelheti a felkészülést a versenysportban.

A Magyarországon még (mindig) újnak számító módszer, a lóval asszisztált tréning lényege, hogy a résztvevők az állatok segítségével kaphatnak még pontosabb képet magukról, legyen szó civilekről, sportolókról vagy edzőkről. 

Miért a ló?

Mert ez az az állat, amely érdekmentesen a legegyértelműbb, a legőszintébb és a legtisztább visszajelzést adja az ember lelki- és érzelmi állapotáról az adott pillanatban. Viselkedésével, reakcióival tökéletesen visszatükrözi, hogy a tréninget végző személy milyen hangulatban van. A lóval asszisztált tréninget itthon rendszeresen végző tréner, Udvarhelyi Hajnalka kiegészítésként ehhez hozzáfűzi, hogy a ló olyan objektív visszajelzést ad, amire más állat nem képes: „A nálunk tréningezők elméleti tudást is kapnak, de ami még fontosabb, hogy a tréningen elhangzottakból és tapasztaltakból hosszú ideig tudnak töltekezni és építkezni is.”

Hogyan néz ki a tréning?

A tréninget végző személy először elbeszélget a trénerrel, hogy kiderüljön, miért vesz részt a programon, milyen a viszonya a lóval, tart-e az állattól, volt-e már bármilyen közeli kapcsolata vele. Ezután megismerkedik a lóval, amely a partnere lesz a feladatok elvégzésében. Az egyre komplexebb, egymásra épülő feladatok a ló száron vezetésétől egészen a kapcsolódásig, vagyis addig a feladatig tartanak, amelyben a tréninget végző személy csupán a hangjával és a mozdulataival irányítja az állatot. 

Képalkotás

A legfontosabb: nincs jó vagy rossz megoldás, csak akció és reakció, amelyekből a tréner meg tudja állapítani, melyek a tréningen részt vevő erősítendőbb területei, és melyek azok a helyzetek, amelyekben jól reagál. Abból, ahogyan a lóhoz nyúl, és abból, ahogyan a ló viszonyul a mozdulatokra, tettekre, kiderül, hogy az illető mennyire őszinte, mennyire erőszakos, mennyire engedékeny, mennyire ösztönös és mennyire tudatos. A tréning után készülő írásos elemzésben ezekre részletesen kitér a tréner. 

Miért hasznos az élsportban? 

Ez a tevékenység a megszokott környezettől eltérő közegben, a komfortzónából maximálisan kibillentve állítja megoldandó feladat elé a sportolót. A terepen már olyan lényegtelennek tűnő információk is kiderülnek, hogy ki az, aki türelmes, ki a türelmetlenebb, ki érdeklődő, ki maximalista. A gyors visszajelzéseknek köszönhetően az edző is láthatja – különösen csapatsport esetén –, kik azok, akiket ő maga irányítónak gondol, de valójában hatékonyabbak a háttérben, és kik azok, akik, bár visszahúzódónak tűnnek, mégis dominánsan tudják összetartani a társaságot. Kiderülhet az is, hogy ki az, aki másik pozícióba vágyik, igazi vezető-e, vagy csak hangadó. 

„A módszer segít a csapategység kiépítésében és megerősítésében. Vannak olyan feladataink, amelyek közös célok meghatározását erősítik, ami, bár egyértelműnek tűnik, a gyakorlatban – tapasztalom – nem mindig könnyű a résztvevőknek. Egyéni sportolók esetén a pillanatra való koncentrálás fejlesztésében segít a lóval asszisztált tréning” – mondja Udvarhelyi Hajnalka.

Mit ad és mire tanít a tréning?

● Stresszoldás.

● Segíti a különbségtételt kudarc és sikertelenség között.

● Fejleszti a problémamegoldó készséget, azt, hogy milyen körülmények között hogyan reagálj.

● Csökkenti vagy növeli az önbizalmat, attól függően, hogy a tréninget végzőnek mire van szüksége. 

● Feltárja a teljesítőképesség esetleges ingadozásának okát, segít kiszámíthatóbbá tenni a sportoló formáját. 

Négy tény – négy láb

1. A lóval asszisztált tréningen nem kell lóra ülnöd.

2. Nincs jó vagy rossz megoldás.

3. A feladatok leképezései a hétköznapi életnek, a feladatokra adott reakciók ugyanazok, mint az életben adott válaszok.

4. A foglalkozásokat bárki kipróbálhatja, aki úgy érzi, élete valamely területén változtatásra, fejlődésre szorul. 

 Szöveg: Kőváry Anett

Fotó: AHA Team