Kifulladásig - Terepen, versenyen kívül

Az utóbbi években egyre több olyan megméretés kap helyet a futónaptárban, ahol az adott útvonalat szintidőn belül kell teljesíteni, de az időpont és a társak szabadon választhatók, sőt frissítés és útvonaljelölés sincs. Éljen a tájékozódás és a GPS-es karórák birodalma! De merre induljunk, ha ilyen kalandra vágyunk?

VérKör a Vértesben

■ Táv (szint): 76,2 km (1601 m) 

■ Mód (szintidő): gyalog (18 óra), futva (12 óra), kerékpárral (7 óra)

■ Kiindulópont: Oroszlány

Előnye, hogy végig turistajelzésen halad, és a szintemelkedés nem számít soknak (sőt). A teljesítést beolvasott QR-kódokkal lehet igazolni, gyalogos és kerékpáros kísérő megengedett. Nevezési díj nincs, teljesítési van, ezt csak sikeres beérkezés után kell kifizetni, cserébe kitűző (1500 Ft) vagy érem (4000 Ft) jár. Az induláshoz regisztrálni kell. 

■ Info: verkor.hu

 

Medvéskör és MackóKör Karancs–Medvesen

■ Táv (szint): Medvés – 61,4 km (1405 m), Mackó – 27,4 km (626 m)

■ Mód (szintidő): gyalog (15/8 óra), futva (10/5 óra), kerékpárral (7/4 óra), e-bike (5/3 óra)

■ Kiindulópont: Somoskőújfalu, Vargánya vendégház (biciklis szállás!)

Csodaszép és kevésbé ismert helyeken visz mindkét kör. Tájékozódni nehezebb, mint a Vértesben, így érdemes felkészülni az útvonalból, bár mindkettő végig turistajelzésen halad! QR-kódokkal lehet igazolni a teljesítést, ha pedig érmet szeretnénk, 3500 Ft a nevezési díj. Indulni regisztráció után lehet.

■ Info: medveskor.hu

 

Szénás-körök a főváros fölött

■ Táv (szint): 75 km (2175 m), 31 km (895 m)

■ Mód (szintidő): gyalog (20/9 óra), futva (12/5 óra) 

■ Kiindulópont: Solymár

A Pilis és a Budai-hegység kombinálva jelentős szintemelkedéseket ad ki, sőt itt már a „lefelékkel” is számolni kell a beálló combizmok és térdek miatt, az indulás ezért csak haladóknak javasolható! Végig jelölt turistaúton, viszonylag friss és látható jelzések mentén haladunk. Ellenőrzés QR-kódokkal, a teljesítési díj távtól függően 3500/4500 Ft, indulni online nevezéssel lehet. A kör névadója, a Nagy-Szénás lenyűgöző kilátópont!

■ Info: szenaskor.hu 

 

A Kör (Börzsöny)

■ Táv (szint): 152 km (7100 m)

■ Mód, szintidő: futva 30 óra

■ Kiindulópont: Királyrét

A szabályok által leginkább behatárolt, nagy presztízsű elit kihívás fanatikusoknak, húzós felfutásokkal, számos helyen jelöletlen ösvényen… Az induláshoz a szervezők által megadott verseny teljesítése szükséges, illetve a szervező által biztosított jeladót kell viselni. Csak gyalog, azaz futva teljesíthető, egyénileg vagy párban, a segítőt jelenteni kell. Ez a próba nem a kedvesünkkel/barátunkkal eltöltött kellemes sportolásról szól. 

■ Info: terepfutas.hu/a-kor/ 

Szöveg: Baumann Viola

Fotó: Wikipedia, mindultra.wordpress.com