Huszonhat megrendezett eXtremeMan Nagyatádból, vagyis huszonhat Ironman-távú viadalból huszonötször rajthoz állni és célba is érni szintidőn belül, ez páratlan teljesítmény! Egyetlen magyarnak sikerült, az immár 72 éves Szebeni Endrének. A nagyatádi versenyen tizenegy évvel korábban alakult meg a Tízen Túliak Társasága, a távot legalább tizenegyszer teljesítők időközben egyre népesebb csapata. Csakhogy az idők folyamán a TTT-k egy részéből HHH, azaz Húszat Hágó Huszár lett. Ki más lépte volna át elsőként a legendás mérföldkövet, a hússzoros teljesítést, mint Bandi bá’.

A hazai triatlonostársadalom legendás korelnöke az idén ünnepelte negyedszázados jubileumát. Mi sem természetesebb a számára, mint hogy ezt a versenypályán, egyéniben indulva tette  teljesítve a 3,8 kilométeres úszásból, 180 kilométeres kerékpározásból és a 42,2 kilométeres maratoni futásból álló megméretést. A mindenki által megsüvegelt Bandi bá’-t nem zavarta sem a gyékényesi bányató 30 fokos, termálfürdő-hőmérsékletű vize, sem a bringapálya aszfaltját olvasztó 36 fokos hőség, majd a feltámadó és egyre inkább szélviharrá fokozódó légmozgás, és a futása végén lehűlő levegő, ráadásként a masszívan nyakába zúduló zápor. A nála gyorsabbak szép számban várták meg a cél előtt, hogy díszkíséretet adjanak neki a befutója előtt elkezdődő tűzijátékhoz és ünnepléshez.  

„Ha már egyszer belekezdtünk, az a titok, hogy soha nem szabad abbahagyni!” 

 

Ám ha valaki azt gondolná, hogy Szebeni Endre ezek után otthon rendezgeti az érmeit, Finisher-pólóit, és az elmúlt évek, évtizedek dicsőségén merengene, az nagyon téved! Négy héttel később már az Ironman 70,3 Budapest féltávján indult. Mi több, a jövő évi világbajnokság indulási jogát is kivívta. Így esze ágában sincs leállni. Az alapozó időszak rövidesen kezdetét veszi, hogy 2016 augusztusában az ausztráliai Sunshine Coaston megrendezésre kerülő 70,3-as világbajnokságon a lehető legjobb formáját tudja hozni. Az első lépés számára az odáig vezető úton a budapesti maratoni volt. 

Mint mondja, egy évben egy maratoni, és egy Ironman teljesítésére szüksége van. Így teljes az élete, párja, Rózsa és a zongorahangolás mellett. S hogy mi a titka? 

„Nagyon egyszerű: ha az ember egyszer elkezdte, már soha nem szabad abbahagyni!”