Futóhátizsákok, -mellények és -övtáskák

Annak, aki hosszabbakat is fut, esetleg A pontból B pontba szalad, örök dilemma, hogy milyen szállítóeszközt aggasson magára a cuccainak. Nyári melegben egyórásnál hosszabb futásra víz nélkül nem érdemes elindulni. Kivéve, persze, ha ismerünk egy csomó vízvételi lehetőséget.

Ha szerencsénk van, a napi futásunk járulékos felszerelése egy lakás- vagy kocsikulcs, esetleg egy telefon. Ha beneveztünk egy hegyi ultrára, akkor a kötelező felszerelés teljes gardróbját és még sok egyebet is magunkkal kell hurcolnunk józan biztonsági okokból – mégis súlyos koloncként. A jó hír az, hogy már elmúlt az ugrálós hátizsákok ideje, amelyeket két kézzel kellett a vállunkon tartani. A rossz hír, hogy (kis túlzással) a futást csak hírből ismerő márkák is gyártanak már zsákokat, így sportember legyen a talpán, aki ki tudja választani a legmegfelelőbbet magának. 

Mire érdemes figyelni?

Zsák, mellény vagy öv?

A zsákok és mellények között a fő különbség, hogy míg a zsákokat általában derékhevederrel is összekapcsoljuk magunkon, addig a mellények körülölelnek, jó esetben rendkívül elasztikusak, és jellemzően kisebb a pakolhatósági kapacitásuk. Többnyire jóval kényelmesebbek a zsákoknál.

Az övek nyilvánvalóan nem egész napos hegyi kihívásokra valók, hanem pl. egy szigetkörre vagy a napi egy-két órás futásunkra. Ezekbe a kulcsunk, egy telefon, esetleg zsepi és típustól függően egy-két kulacs fér be. Kevés olyan öv van, ami kulaccsal együtt sem „mászik el”, és ami alá nem izzad be a derekunk.

Ivórendszerek, tárolás

A legtöbb hátizsák és mellény alkalmas Camelbak ivózsákok befogadására. Ezeknek van már olyan változata is, ami vertikális helyett horizontálisan helyezkedik el a zsák aljában, közvetlenül a derék felett. Ez jóval kényelmesebb súlyeloszlást jelent, kevésbé zavaró mozgás közben. 

Szintén egyre több zsákot terveznek úgy, hogy elöl két kulacs is beleférjen. A keménynél sokkal kényelmesebb puha kulacsok népszerűsége emelkedik: ezek a víz fogyásával zsugorodnak, illetve ergonomikusabbak, nem okoznak nyomási pontokat a mellkasunknál.

A tárolásnál azt kell szem előtt tartani, hogy

● könnyen elérhetőek legyenek a bepakolt cuccok, lehetőleg ne kelljen levenni a zsákot egy zseléhez, és a karunk se csavarodjon ki teljesen hátranyúláskor, 

● a külső-belső vízállóság vagy vízlepergetés szériatartozék legyen, vagyis ne csak az eső, az izzadságunk se áztassa szét a cuccunkat. 

A profibb zsákokra bottartó is kerül, de alapszabály, hogy csak a szükséges funkciók alapján válasszunk, lehetőleg próbálás után. Ha nem futunk magas hegyen teljes napokat, felesleges nehezebb és drágább zsákot vásárolni.

Az SM kedvencei

Legjobb: Salomon ADV Skin 12 Set

● Előnyök: a legkényelmesebb, a legjobb ivórendszer, kiemelkedő tárolás.

● Hátrány: külön kell megvenni az ivórendszer elemeit, drága.

Profi és elérhető: Camelbak Circuit

● Előnyök: kényelmes, félnapos futáshoz ideális, relatíve olcsó.

● Hátrány: kisebb tárolókapacitás, kevesebb extra.

SM-tipp: Kalenji 15 literes ultra terepfutáshoz

● Előnyök: elég kényelmes, nagy tárolókapacitás, legjobb ár-érték arány.

● Hátrány: hálós helyett csatos igazítás a kényelem rovására.

Szöveg: Baumann Viola