Frits Patrícia a 2017-es Fitparádé abszolút bajnoka - Csapatban is erős

Érdeklődésről, erő- és időbeosztásról beszélgettünk a decemberi WBPF-világbajnokságra készülő Fitparádé-győztes és kétszeres WBPF-Európa-bajnok Frits Patríciával. Együttműködő partnerünk a Pump&Flex magazin.

Pump&Flex: A fitneszgyakorlataid, a mozdulatok balerinát idéznek. Balettoztál valaha? 

Frits Patrícia: Sporttagozatos osztályba jártam, a küzdősportokon kívül szinte mindent kipróbáltam, mondjuk, a futás sosem tartozott a kedvenceim közé. Az úszást, az atlétikát és a kézilabdát komolyan vettem, versenyeztem is, akárcsak rock and roll táncban – de az nem éppen balett.  

P&F: Hogy került képbe a fitnesz?

F. P.: Kilencéves voltam, amikor anya elvitt egy sportrendezvényre. Béres Alexandra volt a háziasszony, az egyesületének a versenyzői tartottak bemutatót. Megtetszett, amit láttam, elkezdtem edzésre járni. 2003-ban volt az első versenyem. Gimnázium után a Táncművészeti Főiskolára felvételiztem, de végül úgy döntöttem, inkább edzői pályára megyek.

P&F: Kétszeres WBPF-Európa-bajnok és a tavalyi Fitparádé abszolút bajnoka vagy, számos versenyen nyertél – melyik a legértékesebb győzelmed?

F. P.: Mindegyik trófeáért és címért megdolgoztam. A Fitparádé például a legjobb hazai verseny, a helyszínen szurkolhatnak a vendégeim és a családom tagjai, a versenyzőink is színpadra állhatnak – ezért akartam elindulni rajta. Tavaly erős mezőnyben sikerült begyűjtenem az abszolút bajnoki címet. Nyertem a Miami Prón, ahol a győzelemmel megszereztem az első profi kártyámat, majd két héttel később a WBFF-versenyen is győztem – ami újabb profi kártyát jelentett. Idén a WBPF Magyar Bajnokságon a csapatversenyben is nyertünk, a Popa Fitness lett a legnagyobb team, az ezt követő Európa-bajnokságot pedig kategóriagyőztesként és két különdíjjal fejeztem be. Ekkor értem el a holtpontra, ám még várt rám az Olympia Amateur, az első NPC-versenyem. Úgy izgultam, mint egy kezdő, végül egyetlen ponttal maradtam el az első helyezettől. Mindegyik eredményemre büszke vagyok.

P&F: Mi a következő cél?

F. P.: Az öt szövetségnél elért győzelmek után meg sem állok a csúcsig, a Las Vegas-i Olympiáig! Az idei évem záróversenye a decemberi thaiföldi WBPF-világbajnokság lesz.

P&F: Korábban fitneszben és a fitmodell kategóriában is versenyeztél. Sokak szerint két vb-aranyért küzdhetnél az év végén…

F. P.: Három kategóriát jártam meg – a fitnesz nagyon hiányzik. Abban indultam a legtöbbször, mindig a szívem csücske marad, de úgy éreztem, nincs értelme felkészülni, mert nincsenek versenyek, nincs versenyző. A modell kategóriát kevésnek éreztem, vissza kellett fognom magam, hasra például nem is edzettem. Sportmodell kategóriában már keményen kell dolgozni érte, hogy az élre kerülj. Nagy álmom, hogy a WBFF-re kijussak, ahol az izmos kategória tetszik. Ami most biztos: WBPF-világbajnokságon Sport Physique kategóriában színpadra állok.

P&F: Sokat javítottál a fizikumodon az elmúlt három évben. Min változtattál? 

F. P.: Három éve találkoztam a vőlegényemmel, aki az edzőm lett, előtte egyedül készültem. Bár voltak kiemelkedő eredményeim, a fő céljaimat nem értem el. Azon gondolkodtam, hogy abbahagyom a versenyzést, aztán elkezdtük a közös felkészülést. Motiváltabb lettem, fegyelmezettebb, mentálisan összeszedettebb. Nem egyszerű felállás, ha az edződ egyben a partnered is, de együtt könnyebben túljutunk a nehézségeken.

P&F: Saját csapatot alapítottál, ahol a párod a szakmai vezető. Hogyan lehet hozzátok csatlakozni? 

F. P.: Válogatókat tartunk. Jó egy olyan közösséghez tartozni, ahol egymást segítik a versenyzők, és mind ugyanazért küzdünk – ez az alapgondolat. Motivált, komoly edzésmúlttal rendelkező és céltudatos sportolókat keresünk. Jártunk olyan versenyeken, ahol magyarok korábban nem. Bárhol szeretnének elindulni a versenyzőink, ismerjük az elvárásokat, tisztában vagyunk vele, mi kell ahhoz, hogy az élmezőnybe kerülhessenek. Látjuk, kinek melyik szövetség a legideálisabb, mindenkivel személyre szabottan foglalkozunk. 

Frits Patrícia

Életkora: 27

Foglalkozása: személyi edző

Sportága: fitnesz

Kiemelkedő nemzetközi eredményei: WBPF-Európa-bajnok (2015 és 2018); Ausztria Kupa – abszolút bajnok (2015); Fitparádé – abszolút bajnok (2017), Miami Pro Universe – 1. hely és profi kártya (2017); WBFF UK Diva Fitness Modell – 1. hely és profi kártya (2017); Olympia Amateur Spain – 2. hely (2018) 

 

Szöveg: SBI

Fotó: Dunavölgyi Fitness Photo