Egy ígéret utóélete - Lengyel Vivien a 2018-as Fitparádé abszolút bajnoka

„Egy nap megszerzem az abszolút bajnoki címet” – fogadkozott csalódottan és eltökélten, miután a juniorok között a második helyen végzett. Hét évvel később beváltotta a magának tett ígéretet: 2018 októberében a Fitparádé abszolút bajnokaként ünnepelték. Lengyel Viviennel beszélgettünk.

Sport&Move: Miért húztad fel magad a juniorként szerzett második helyen?

Lengyel Vivien: Te is mérges lettél volna. Ketten indultunk… Tizenhat voltam, éppen csak belekóstoltam a fitneszbe. A mostanit megelőzően a felnőttek között kétszer már nyertem ezen a versenyen a kategóriámban, de az abszolút címre várnom kellett. Pontosabban: nem vártam – megdolgoztam érte. 

S&M: Mitől több a kategória győztesénél az abszolút bajnok?

L. V.: Nem több, de tény: ezzel a címmel a színpadra álló összes versenyző közül az övé a legnagyobb elismerés. Ő az első az egyenlők között. 

„A Fitparádén több száz versenyző indul, közülük kitűnni nagyon jó érzés. Valami apróság, kis plusz mindig hiányzott korábban. Vagy a színpadi mozgásom nem volt tökéletes, vagy elrontottam a pózolást. Most értem be.”

S&M: Össze lehet hasonlítani az almát a körtével?

L. V.: Erről mindig azt gondoltam, hogy abszolút összevetésben az győz, aki a legjobb csomagot viszi magával a színpadra. 

S&M: Mi van a csomagban?

L. V.: Kisugárzás, mozgás, forma. Kire a legjobb ránézni az adott pillanatban? A Fitparádén több száz versenyző indul, közülük kitűnni nagyon jó érzés. Valami apróság, kis plusz mindig hiányzott korábban. Vagy a színpadi mozgásom nem volt tökéletes, vagy elrontottam a pózolást. Most értem be. Ez a siker nagyot lendít a karrieremen. 

S&M: A többszörös világbajnoként is? 

L. V.: Igen. Ez olyan szintugrás, mint a 2014-ben Indiában szerzett WBPF-világbajnoki címem. 

S&M: Ami után – ezt az eredményeidből látom – mégis körútra indultál a világszervezetek között. 

L. V.: Mi jár egy versenyző fejében? Ki akarom próbálni magam máshol is, más szövetségek égisze alá tartozó, nagy presztízsű versenyeken! Például vonzott az Arnold Classic, kíváncsi voltam, hogy abban a mezőnyben sikerül-e a csúcsra jutnom. Sikerült. De annak már két éve. Idén összesen tíz versenyen indultam, nyolc győzelem és két második hely a mérleg. Két világbajnoki címet nyertem, ebből egy abszolút, és két szövetségnél sikerült profi kártyát szereznem. Jó érzés, jó évem volt. Az idén a Fitparádé volt a célkeresztben: sok versenyző, nemzetközi mezőny, jelentős díjazás – és először a verseny történetében profi kártyát is lehetett szerezni.

S&M: Meddig érvényes egy ilyen kártya?

L. V.: Három évig. 

S&M: Bármikor beválthatod az intervallumon belül?

L. V.: Igen. 

S&M: Azaz profinak állsz?

L. V.: Egyelőre nem, az életkorom sem indokolja, ráadásul számos jó pénzdíjazású amatőr verseny van. A profi lét gyakorlatilag Amerikát jelenti, fizikailag ott kell lenni, és azzal is meg kell küzdeni, hogy a helyiek előnyt élveznek. A WBPF-nek, a Fitparádét is szervező Buranits Ildikó munkájának köszönhetően egyre több a kvalifikációs és profi verseny Európában, ami lehetőséget biztosít nekünk is, hogy ott legyünk a profi élvonalban. Nagyjából két év múlva szeretnék profi státusba lépni.

S&M: Mi a cél?

L. V.: A profi olimpia. Az lehetne a karrierem csúcsa. Ami egyébként sérülésekkel indult… A Vasasban kézilabdáztam, de 16 évesen – sérülés miatt – abba kellett hagynom a versenyszintű játékot, de a sportról nem akartam lemondani. Már akkor is a diétás ételek felé húztam, a csapattársaim nem értették, miért nem eszem például csokit, azt hitték, valami nincs rendben velem. Ez volt az egyik oldala a történetnek. A másik: tetszett Rubint Réka és a fitneszmagazinokban a lányok formája, a lapos, kockás hasuk, a szépen definiált izmaik. Egyre jobban belemélyedtem a témába, rengeteget olvastam a fitneszről, aztán egy nap elsétáltam az edzőterembe, és elkezdtem dolgozni magamon. Egyedül. Tulajdonképpen semmihez nem értettem, egyik gépről a másikra vándoroltam. Három hónap után már személyi edzővel dolgoztam. 

S&M: Mert tükörbe néztél, és azt láttad, hogy nincs változás. 

L. V.: Pontosan. Véget kellett vetni a magányos edzőtermi bolyongásnak. A strukturált edzést speciális étrenddel párosítottam. Az első edzőm elmagyarázta, hogyan kellene kinéznie a színpadon a bikini fitnesz kategóriában induló versenyzőnek.

S&M: És, hogy?

L. V.: Nagyon fontos, hogy nőies maradjon az alakunk. Nem lehetünk túl izmosak. Kell a kerek fenék, a szép, lapos, de nem kockás has és hát, a széles vállöv, a keskeny derék – és mellé egy mutatós arc. 

S&M: Miért ezt a kategóriát választottad?

L. V.: Ez volt a legszimpatikusabb. Szerintem minden fiatal lánynak ez az álma, ha a fitneszmagazinokat nézegeti: csinos, vékony, izmos, feszes, csajos, sportos test. Két-három kilós kézi súlyzókkal kezdtem el dolgozni, saját testsúlyos gyakorlatokat és intervalledzéseket végeztem, ami nem megterhelő egy egészséges 16 éves számára. Az izomtömeg sem élettan, sem versenyzés tekintetében nem volt szempont. Erre oda kell figyelni, ha valaki hozzám hasonlóan korán összeköti az életét a fitnesszel. 

 „Két-három kilós kézi súlyzókkal kezdtem el dolgozni, saját testsúlyos gyakorlatokat és intervalledzéseket végeztem, ami nem megterhelő egy egészséges 16 éves számára. Az izomtömeg sem élettan, sem versenyzés tekintetében nem volt szempont. Erre oda kell figyelni, ha valaki hozzám hasonlóan korán összeköti az életét a fitnesszel.”

S&M: Van még edződ?

L. V.: Rég nincs, magamat edzem – és néhány kérdésben kikérem a párom, Molnár Péter (sokszoros világbajnok testépítő – a szerk.) véleményét. Férfi, sok dolog nála másként működik, de vannak olyan területek, ahol nagyon sokat tud segíteni. 

S&M: Például?

L. V.: Sokszor nem látom reálisan magam, a tükör előtt állva a kelleténél kritikusabb vagyok – ő kevésbé szigorú, ugyanakkor észrevesz olyan apróságokat, amelyek elkerülik a figyelmemet. 

S&M: Elfogadod a meglátásait, vagy vitatkozol?

L. V.: Sokáig nem fogadtam el a tanácsait, ami vissza is ütött. Ma már maximálisan elfogadom, amit mond.

S&M: Ez kölcsönös? Ő is megkérdez téged?

L. V.: Igen. Gyakran megsértődik először – mint én –, de aztán ő is átgondolja, hogy engem is a jobbítás szándéka vezet, és megfogadja a tanácsomat. Étkezésben viszont abszolút magamat irányítom. Azt, hogy az én szervezetemnek mi a jó, én tudom. Nincs két egyforma diéta. Sok versenyző azzal zavarja össze magát, hogy a másik versenyzőtől kérdezgeti, ő mit csinál, mit, mikor és hogyan eszik. És akkor ő is… Ez hiba. Mindenkinek úgy kell étkeznie és diétáznia, hogy a teste visszajelzéseire koncentrál, és nem más megjegyzéseire. A kérdés az, mi működik, és mi nem – szerintem e szerint kell haladni. 

S&M: Személyi edzőként dolgozol. Versenyzőkkel és hétköznapi emberekkel is foglalkozol?

L. V.: A vendégköröm minden szempontból vegyes. Van, aki jól akar kinézni, de nem akar versenyezni. És ők sem egyformák: van, aki hetente kétszer, más ötször is eljön hozzám – ez idő- és fanatizmusfüggő. És vannak versenyzőim is. Nyilván másként kell a két csoport tagjaihoz állni. A versenyzőt az adott kategória kritériumai alapján kell edzeni, a hétköznapi embernél viszont például a diéta alapja az, hogy hogyan tartsa meg hosszú távon az egészséges életmódot.

S&M: A hétköznapi teremjárók kitartóak?

L. V.: Az én vendégeim nagyon, a többségük évek óta űzi ezt a sportot, de ennél is fontosabb, hogy ötből négyen az étkezésükre is odafigyelnek. Mert én is odafigyelek rájuk. Külön füzetet vezettetek az étkezésükről, látszik, ha csalás van benne. És nem kell mindent megvonni maguktól, beiktathatnak csalónapokat. A szélsőségek sosem vezetnek jóra. 

S&M: A családodból magaddal rántottál valakit?

L. V.: Időszakosan mindenkit. A családom a legfőbb támogatóm, büszkék rám. És a legjobb: édesapám, aki korábban egyáltalán nem sportolt, két éve elkezdett edzeni. 

S&M: Te edzed?

L. V.: Az elején bő fél évig voltam az edzője, aztán önállósult. Ha látom, hogy valami nem stimmel, segítek neki. Nagyon büszke rám. Emlékszem, mennyire ellenállt, amikor elkezdtem a fitneszt. „Kislányom, te nem fogsz bikiniben flangálni a színpadon, nem fogod mutogatni magad” – innen indultunk. Aztán amikor belevágtam az első versenyfelkészülésbe, megértette, hogy ez nem a bikiniről és a magamutogatásról szól, komoly sportértéke van. 

Hetente négy-öt alkalommal is lejön, kis bakikat elkövet, de figyel az étkezésére is. És ez nagyon jó érzés. Olyan, mint abszolút bajnoknak lenni.

„Mindenkinek úgy kell étkeznie és diétáznia, hogy a teste visszajelzéseire koncentrál, és nem más megjegyzéseire. A kérdés az, mi működik, és mi nem – szerintem e szerint kell haladni.”

Lengyel Vivien

Életkora: 23

Foglalkozása: személyi edző

Sportága: fitnesz

Kiemelkedő eredményei: 

■ 5× magyar bajnok (2014–2018)

■ WBPF-világbajnok (2014)

■ Arnold Classic-győztes (2016)

■ Amatőr Olimpia-győztes (2016)

■ Superbody-bajnok (2017)

■ PCA, abszolút világbajnok (2018)

■ Goldentimes China Pro-győztes (2018) 

■ WABBA-világbajnok (2018)

■ Fitparádé Fitmodell World, abszolút bajnok (2018)