Csúcsminőségű multifunkcionális futóórák

A három nagy sportóragyártó csúcstermékeit hasonlítjuk össze tesztünkben. Lássuk szigorúan abc-sorrendben a Garmin, a Polar és a Suunto termékeit.

A Garmin korábban a pozíciómeghatározásban volt talán a legerősebb. Amellett, hogy ezt megtartotta a cég, a fejlesztéseknek köszönhetően az idők folyamán felzárkózott a vetélytársak mellé más területeken is. A csúcskategóriás Forerunner 920XT tudja mérni a sportspecifikus futási dinamikát, VO2max, valamint regenerációs idő becslésére vállalkozik, az online edzéskövetés és az okostelefonról jövő kijelzések megjelenítése ma már természetes. A Fenix 3 navigációs funkciói elsőrangúak, hiszen háromtengelyű iránytűvel rendelkezik, az óra akkor is megtalálja a helyes irányt, ha nem tartjuk vízszintesen. Ehhez kapcsolódik még tájoló, és mint a vetélytársaknál, így itt is megtalálható magasságmérő funkció. A Garmin Fenix 3 a futótechnikáról közöl rendkívül értékes információkat. Méri a lépéshosszt és a talajérintési időt. A program megalkotói szerint a lapos, ám hosszú futólépések ideálisak hosszútávfutás szempontjából. Ha bármelyik paraméter változik, az azonnal megmutatja, hogy a sportoló fáradni kezdett. A www.garmin.com oldalon lehet tárolni az edzésadatokat.

A Polar mindig is a pulzusmérés területén volt úttörő. A V800-as órája ezekhez a hagyományokhoz ragaszkodik. A fitneszteszt, az R+R teszt, az ortosztatikus teszt és a jumpteszt mind-mind a sportforma és az egészségügyi kondíciók egy-egy szegmensét jelzi. A rövid, néhány perces tesztek nemcsak a percenkénti pulzusszámot, annak változásait, hanem az összehúzódások között eltelt milliszekundumokat is érzékeli. Amennyiben ezek túlságosan szabályosan követik egymást, az túlterhelésre, túledzettségre utaló jel, amelyet érdemes komolyan venni. Habár edzés közben az ember nem feltétlenül kíváncsi az üzeneteire, az eszköz képes megjeleníteni a kapott e-maileket, üzeneteket is. Az edzésnapló vezetését, a tréningek tervezését és elemzését kiválóan nyomon lehet követni a www.flow.polar.com oldalon, amelyre eléggé okos telefonnal már fel lehet tölteni bluetoothon keresztül az adatokat. Más cégek eszközeit, például a kerékpározás során rendkívül hasznos wattmérőket képes érzékelni, azok adatait rögzíteni.

A Suunto – bár idehaza nincsenek magas hegyek – barometrikus szenzorával és a beépített 3D-s iránytűjével egyedülálló adatokat ad a természetjáróknak. Érdekesség a viharriasztás funkció az órában, valamint az, hogy menet közben szintemelkedést, magasságot mér, ám amikor a sportoló megáll, barometrikus nyomást jelez, méghozzá nemcsak számokkal, hanem grafikonok formájában megjelenítve ezeket az adatokat. A műholdjelek segítségével térképként működik az óra. A www.movescount.com oldalon néhány perc alatt kirajzolt útvonalról importált adatokhoz igazítva egy kis nyíl jelzi a haladási irányunkat. Amennyiben ez eltér a térképen kijelölt útvonaltól, azonnal tudni fogjuk, hogy irányváltoztatásra van szükségünk! A vevőegység rendkívül magas érzékenységgel bír, így a sebességérzékelés és a már említett pozíciómeghatározás a rendszer kifejezett erőssége. A készülék a regenerálódási időt annak csökkenése vagy növekedése függvényében, valós időben frissíti. A finom különbségek mellett egységes előny mindhárom eszköznél, hogy a futás mellett a kerékpározás és úszás funkcióit is tudja. Mi több, nemcsak nyílt vízi úszásnál képes távolságot mérni a GPS-jelek alapján, hanem uszodában is számolja a hosszokat, és így a megtett métereket. Ráadásul mindegyik képes felismerni az úszásnemeket is!