Bringás birodalom - Ausztria két keréken

A változatos tájnak köszönhetően Ausztria ideális választás az élménybringásoknak és a hegyikerékpárosoknak is. Az Österreich Werbung adataiból és ajánlásaiból is ez derül ki.

Egy kerékpáros üdüléshez Ausztria tökéletes választás: a kristálytiszta vizű tavak, idilli folyóvidékek, tágas síkságok, dimbes-dombos borvidékek, lenyűgöző hegyek és alpesi hágók ideális terepet kínálnak a kerékpáros felfedezéshez. Legyen szó hegyikerékpározásról, könnyed biciklis kirándulásról vagy sportos országúti tekerésről, Ausztriában mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. 

A vendégek elégedettségének alapja Ausztria kiváló kerékpáros infrastruktúrája: a kerékpárutak, a bike-parkok, a kijelölt hegyikerékpáros útvonalak és a kerékpárkölcsönzők, a rengeteg jövőbe mutató és fenntartható fejlesztés. 

Négyből egy vendég kerékpározik

Az Österreich Werbung által végzett felmérés szerint a nyári szezonban a kerékpározás a harmadik legnépszerűbb sportos aktivitás Ausztriában, csak az úszás és a legnépszerűbbnek számító túrázás előzi meg. A nyári üdülővendégek csaknem egynegyede használ trekking-, hegyi- vagy elektromos kerékpárt ausztriai üdülése során. 

Az Ausztriába érkező átlagos kerékpáros turista kb. 50 éves, üdülése alatt naponta mintegy 139 eurót költ, és átlagosan 7,6 éjszakát tölt az országban. Szívesen kombinálja a kerékpározást túrázással és hegymászással, valamint úszással és fürdőzéssel. Érdeklik a látnivalók, és szívesen megy el a szálláshelyen kívüli helyre étkezni. Ami a szállást illeti, a kerékpárosoknak más igényeik és szükségleteik vannak, mint a „klasszikus” üdülővendégeknek. Ausztria felkészült rájuk.

Az ideális bringás szállás

● Mivel a kerékpárok gyakran komoly értéket képviselnek, fontos, hogy az üdülés alatt időjárástól is védett, biztonságos helyen lehessen azokat tárolni, amelyet akadálymentesen meg lehet közelíteni. 

● Az elektromos kerékpárt használóknak töltőállomásokra is szükségük van. 

● A kisebb javítások és beállítások végrehajtásához szervizállomások kellenek, ahol megtalálhatóak a legfontosabb szerszámok és egy egyszerűbb szerelőállvány. 

● Előny, ha a szálláshely raktárában megtalálhatók a fontosabb kopó elemek és pótalkatrészek, valamint rendelkezik egy kerékpáros információs sarokkal.

● A trekking- és országúti kerékpárral érkező vendégek nagyra értékelik, ha kerékpármosó is rendelkezésre áll, valamint lehetőség van átöltözni, a kerékpáros ruhát kimosni és megszárítani. 

● Az ingyenes WIFI régóta az alapszolgáltatások közé tartozik. 

● Transzferszolgálat, elsősegélydoboz, időjárás-jelentés – minél inkább a kerékpárosok igényeihez igazítja kínálatát az adott szálláshely, annál erősebb lesz a vendégek kötődése a szálláshelyhez. 

A gasztronómia jelentősége

A sportos kerékpárosok sok energiát égetnek el, általában magas szénhidráttartalmú ételekre van szükségük, számukra a reggeli és az ebéd a legfontosabb étkezés. Azok a szálláshelyek, ahol après-bike-snack segít áthidalni a vacsoráig hátralévő időt, amelyek esetleg ebédcsomagot kínálnak a kerékpártúrához, garantáltan jó pontokat szerezhetnek a hosszú vagy nehéz túrákra indulóknál, de a családok és élménybringások körében is. Ha víz vagy tea is rendelkezésre áll, amellyel megtölthetők a kulacsok, további pluszpontok szerezhetők. 

 

Ausztriában jelenleg 367 olyan szálláshely található, amely a kerékpárosokra specializálta kínálatát. 

E-bike-kör

A bringás túrákhoz egyre többen használnak elektromos kerékpárt (Ausztriában 2017-ben az elektromos kerékpárok piaci részesedése már elérte a 29 százalékot), ami új kihívásokat állított az osztrák turisztikai régiók elé. Az infrastruktúra fejlesztése elengedhetetlen volt: a kerékpárútvonalak mentén megfelelő távolságban elhelyezett kerékpártöltő állomások és a kerékpárbarát szálláshelyek döntő szerepet játszanak abban, hogy az elektromos kerékpározás hívei egy adott üdülőrégió mellett döntsenek. Ugyanakkor az e-bike-os üdülővendégek – a kölcsönözhető pótkerékpártól a szárítóhelyiségig, a kerékpárszerviztől a transzferszolgáltatásig – ugyanazokat a szolgáltatásokat igénylik, mint a hagyományos kerékpárt használók, azaz nincs közöttük különbség. 

Szöveg: Wellmann Péter

Fotó: Österreich Werbung/Martin Steinthaler/Sebastian Stiphout/Moritz Ablinger