A túlevés - Veszélyes vizeken

Csak egy kis édességet eszem, hogy jobb kedvem legyen. Nem akarom telezabálni magam, de ezt a csipszet muszáj elcsipegetnem, annyira nehéz napom volt. Olyan mérges vagyok, hogy most biztosan betolom az egész pizzát, az se érdekel, ha bálnára hízom. Ismerős valamelyik mondat? Gondoltál, éreztél, tettél már hasonlót? Attól még nem biztos, hogy a túlevés áldozata lettél, de ha kontrollálatlanul folytatod, könnyen te is ennek az evési rendellenességnek a rabjává válhatsz.

A legismertebb étkezési zavarok, a bulimia és az anorexia már súlyos, klinikai esetek, komoly hatással lehetnek az egészségre. A túlevés napjainkban feltételezhetően a legelterjedtebb evési rendellenesség, előfordulhat, hogy az érintett nem is tudja, hogy ezzel küzd. Lehet önállóan értékelhető fogalom, de képezheti a bulimia nervosa részét is, amikor a túlevést koplalás vagy intenzív testmozgás, esetleg hánytatás és/vagy hashajtó bevétele követi, hogy a súlygyarapodást megelőzze az érintett.

1. Hogyan ismerhető fel?

■ Az evést egy kellemetlen lelki állapot kezelésére használja valaki – megoldásként. 

■ Legnyilvánvalóbb jele az elhízás, de ez nem törvényszerűen áll fenn. 

Lehet valaki túlevő úgy is, hogy ingadozik a testsúlya. A mindenkori ismérve a kontrollvesztés, vagyis a féktelen vagy a gyakori zabálás, a gondolkodás nélküli, érzelemszabályozásra használt étkezés. Ha azt érzed, hogy nem tudsz uralkodni magadon, többet és/vagy gyakrabban eszel, mint ahogyan azt eredetileg eltervezted, és ez már a külsődre, a súlyodra is hatással van, érdemes közelebbről megvizsgálnod a problémát.

2. Miért veszélyes?

■ Testi tünetek

Elsőre nem tűnhet komolynak, hiszen mindannyian ismerjük a vállunkon ülő kisördög felmentését, aki rendszerint akkor szólal meg, mikor a hűtő vagy a nasis szekrény előtt állva nézelődünk. „Semmi bajom nem lesz ettől az egy tejszelettől vagy ettől a fél tábla csokitól!” – melyikünk nem hallotta még ezt a mondatot saját magától? Pedig a bánatra, stresszre, dühre válaszként használt evés tényleg veszélyes lehet. Az elhízást kísérő egészségi kockázatok, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség mellett elhúzódó túlevés esetén jelentkezhetnek panaszok az epehólyagban, sőt szívbetegségek is előfordulhatnak.

■ Lelki problémák 

A túlevést kísérhetik: erős szorongás, domináló szégyenérzet, de akár súlyos depresszió is jelentkezhet. A külső megváltozásából, a túlsúlyból fakadóan csökken az önbizalom, romlik az énkép, a szociális kapcsolatok is kárt szenvedhetnek, amelyek már egyértelműen egyfajta addikció jelei lehetnek. 

3. Milyen ételekkel kapcsolatban jelentkezhet?

A túlevés nem feltétlenül az édességekre korlátozódhat. 

„Ha az addiktológiában ismert ingerkeresés fogalmát a túlevésre fordítjuk le, akkor elsődlegesen a cukor, a zsír és a só helyettesíthető be a legvonzóbb ingernek. Rövid időtartamokban jelentkezhet a stresszevés, de ez még nem feltétlenül egyenlő a betegségszinten megmutatkozó túlevéssel. Betegségről akkor beszélhetünk, ha tartósan fennáll ez a specifikus étkezési mintázat” – magyarázza Gubucz-Pálfalvi Sejla addiktológiai konzultáns.

4. Friss korbetegség?

A szakértő szerint nem feltétlenül új, de a szakmai-tudományos gondolkodás egyik új fókusza a túlevés – a magával hordozott veszélyek és egészségi kockázatok miatt. 

„A szociológiai és fejlődéslélektani, valamint a tágabb pszichológiai vonatkozásokat is érdemes megvizsgálni a kérdés megválaszolásakor. A fogyasztás kultúrájára, a gyermek jutalmazó vagy stresszoldó megoldási stratégiaként történő etetésére gondolok. Egyre inkább betegségként tekintünk a túlevésre, amelynek az addiktológiai keretben is egyre hangsúlyosabb szerep jut” – mondja Gubucz-Pálfalvi Sejla.

5. Le lehet szokni a túlevésről önállóan?

Azt már tudjuk egy ideje, hogy a vállalt fogyókúrák, az étkezési szokások átmeneti változtatásai legtöbbször csúfos kudarccal érnek véget, ráadásul a problémának csupán egyetlen szegmensére reagálnak. Ezért is tartják hatékonyabbnak a szakértők a teljes életmódváltást az ideig-óráig tartó fogyókúránál. Mivel a túlevést gyakran kiváltó érzések között található a szomorúság, a harag és a stressz, ebben az esetben a tüneti kezelés mellett a lelki problémák feltárása és az alternatív válaszreakciók kidolgozása ugyanolyan vagy még fontosabb feladat, mint az étkezési szokásaink megváltoztatása.

 Akik bevállalták

■ Misty Copeland 

A sztárbalerina nyíltan vallott arról, hogy élete egy szakaszában túlevéssel küzdött. Önéletrajzi könyvében ezt írja: „Nehéz volt megtalálni azt az egyensúlyt, hogy miből mennyi tesz jót a testemnek. Nem hiszek a diétákban, továbbra is szeretem és megeszem a süteményeket, a krémes nyalánkságokat. A kérdés csak annyi, hogy mikor és mennyit.”

■ A Mike és Molly című sitcom két főhőse – a sorozat szerint – az Anonim Túlevők önsegítő csoportjában talált egymásra.

 

Szöveg: Kőváry Anett