betöltés folyamatban...

A SZÁNKÓZÁS MENŐ

2020.02.25.
A szánkózás menő sok helyen alakítanak ki biztonságos szánkózási lehetőséget a télisport központokban, így a sítúránk alatt a síelés lehet szánkózni!

Egyre több helyen alakítanak ki biztonságos szánkózási lehetőséget a télisport központokban, így a sítúránk alatt az egész napos síelés után kimaxolhatjuk száguldás faktort! Bemutatunk egy újítást, amit a St. Jakob im Walde sípályán kipróbáltunk.

Stájerországban mindenre felkészültek a helyi síközpontok, nemcsak barátságos és magas színvonalú szállásokat találunk és jó karbantartott sípályákat, hanem sokrétű szórakozási lehetőségek várnak ránk.

Szinte minden szállodának és panziónak van már saját wellness részlege, ahol az egész napos sport után kellemesen regenárlódhatunk a szaunázást és melegvizes medencéket és frissítő kúrákat kínáló fürdőoázisokban. A környéken fellelhető természeti kincsek és helyi termelésű alapanyagokból készült kézműves terápiák és a kozmetikumok széles választékának jótékony hatásait már régóta alkalmazzák Stájerország fürdőiben.

A jó minőségű hó az utóbbi években különleges felkészülést és hozzáértést igényel, ugyanis a klímaváltozás miatt lerövidültek a hóbiztos hónapok. A hóágyuzás már nem elég, tartalékolni kell a havat a hóesés mentes időszakokra.

A snowfarming

A természetesen hullott és a hóágyuk segítségével készített havat hatalmas hegyekben halmozzák fel. A téli hónapokban ezek a hóhegyek hó-depoként is működnek, innen pótolják a sípályák hófelületeit. A tél végével egy speciális takaróanyaggal és 40-50 centiméternyi fűrészpor réteggel takarják be a halmot. A fűrészpor önmagában is hőszigetelő hatású, de emellett átveszi a nedvességet melynek párolgása hőt von el, ami hasonló elven tartja hidegen a havat mint egy hűtőszekrény.

Szánkózás

Az egyes komplexumokban multifunkciós pályákat találunk, ahol a síelésre alkalmas pályákat szánkózásra is lehet már használni.

St. Jakob im Walde-i Familien Schibergen például a 4 órakor lezárják a sípályákat és a szánkózók vehetik bírtokba a komolyabb lejtőket.

Szánkót bérelhetünk és csákányos felvonókkal húzatnak fel a pályák tetejére. Ehhez speciálisan átalakított szánkók állnak rendelkezésre. Komoly és erős fékrendszert kaptak a hagyományos faszánkók, könnyűszerrel a saját testsúlyunk bevetésével hatékonyan tudunk kormányozni és fékezni. Egy feketepályán is könnyen állóre fékezhetjük a szánkót. Egy másik szerkezet segítségével pedig a felvonók csákányait be lehet akasztani a szánkó elejére, amit a felvonó végén csak el kell engednünk, így a csákány magától kiakad, nem kell attól tartanunk, hogy magával rántva körözzünk a felvonóval.

Ez a fajta szánkózás teljesen biztonságos, kisgyerekekkel is bátran száguldhatunk a lejtőkön. Természetesen Itt is ajánljuk a sísisak viselését.

További info: www.familienschiberg.at

 

Szöveg: Papp Gábor

További cikkek

Koordinációfejlesztés a síeléshez 2024.02.09
A legtöbb síelő szeretne szépen és magabiztosan siklani a pályán. Megfelelő egyensúly és irányítás nélkül azonban könnyen el lehet veszíteni az uralmat a síléc felett. Ha te sem szeretnéd ezt megtapasztalni, akkor jó hírem van: napi pár perc gyakorlás segít, hogy ezt elkerüld. Íme néhány koordinációfejlesztés gyakorlat a síeléshez!
Utazz és sportolj! 5 tuti úticél ha a sportturizmus motivál 2023.08.07
Ha sportolással szeretnénk tölteni a nyaralásunkat, és olyan helyeket keresünk, amelyek kifejezetten sportolási lehetőségeik miatt vonzzák az embereket, akkor számos fantasztikus desztináció közül választhatunk.
Híres sízők és gyermekeik 2023.05.04
Az előző részben híres és nemzetközi mércével mérve sikeres síző testvérpárokról esett szó. Beleásva magam, több érdekesség is kiderült, illetve van még mit boncolgatni. Hamar kiderült, hogy sok esetben összeérnek a szálak: bajnok és nagynevű apukák, olimpikon anyukák, az ő gyermekeik, ezek unokatestvérei stb. Továbbá olyan családok, ahol az egyik szülő vagy gyermek lesíklásban alkotott maradandót, a másik meg sífutásban, biatlonban vagy épp hódeszkán ért el sikereket, maradva a havas sportoknál.

Ajánló

Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ...
Nagy levegőt! A légzés szerepe 2024.04.13
Bármennyire is úgy tűnik, hogy a helyes légzés csak a futók vagy a jógázók sajátja, valójában mindenkinek, aki él, helyesen kellene lélegeznie – különösen ...
Balatonfelvidék - felfedezésre váró eldugott kincsek! 2024.04.12
A Balatonfelvidék gazdag történelmi és természeti kincseket rejt, amik kiváló lehetőséget kínálnak a kirándulások és túrák szerelmeseinek. Számos eldugott ...
Bye Bye integetőháj 2024.04.10
Az integetőháj, más néven tricepsz háj vagy karizomháj, rengeteg embert érint világszerte. Ez az extra zsír a karok hátoldalán és alján található, és gyakran okoz ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.