A mozgás mindenkié! - Edzőhelyek fogyatékkal élőknek és épeknek

A testedzés öröme nem az egészségesek kiváltsága, manapság már számos edzőterem tartja fontosnak, hogy fogyatékkal élők is biztonságosan használhassák. Sőt kifejezetten számukra létesített hely is van.

Suhanj Fitness

Az újlipótvárosi Tátra utcában nyílt meg a közelmúltban az ország első integratív edzőterme, amelyet bár kifejezetten a mozgáskorlátozottak és látássérültek sport iránti igényének kiszolgálására alakítottak ki, célja mégis az épek és sérültek együtt edzésének megteremtése. A Suhanj Alapítvány által létrehozott és működtetett, korszerű és jól felszerelt helyen mindenki egyenlő, és mindenki személyre szabva építheti fel edzőprogramját, profik segítségével. 

■ Cím: 1136 Budapest, Tátra utca 6.

■ Info: suhanjfitness.hu

 

Down Alapítvány Rehabilitációs és Sportcentrum

A Kőbánya kertvárosi részén, az Óhegy park közelében működő komplexumban 270 négyzetméteren kínálnak rehabilitációs és sportszolgáltatásokat akadálymentesített, mindenki által megközelíthető környezetben. Jóga, gyógytorna, masszázs, konditerem és igény esetén jól képzett, a speciális igényekre is felkészült személyi edzők várják az egyéni vagy csoportos edzésekre érkező ép és fogyatékkal élő embereket. A sportcentrum az alapítvány tagjai és munkatársai számára ingyenes.

■ Cím: 1103 Budapest, Márga utca 28.

■ Info: downalapitvany.hu

 

Mozgássérültek Állami Intézete Sportegyesület

Ha valahol tudják, milyen fontos a sport, a mozgás a mozgásukban korlátozottak részére is, akkor az a MÁI SE. A közhasznú egyesület az asztalitenisz-sikerek után a boccia sportágat (a franciáknál igen kedvelt petanque golyójáték gyökereiből sarjadó sport) is felkarolta az utóbbi időben, de természetesen nem csupán versenyzőknek van lehetőségük a mozgásra, bárki által látogatható edzéseket is tartanak a Marczibányi téren, a Merek régi tornatermében. 

■ Cím: 1022 Budapest, Marczibányi tér 3.

■ Info: mai-se.hu

 

Szabadtéri integrált tornapark

Csepelen nyílt meg tavaly az országos viszonylatban is egyedülálló tornapark és játszótér, amelyet kifejezetten a mozgássérült gyermekek és felnőttek társadalmi integrációját szem előtt tartva terveztek és építettek meg. A játszótér mellett üzembe helyezett, több részből álló fitneszeszköz épek számára is használható, így a mozgásukban korlátozottakkal történő közös edzés élménye is adva van. 

■ Cím: 1214 Budapest, Simon Bolivar sétány 4–8.

 

 

Szöveg: Papp Sándor