A Move Congress 2019 Budapest – Change the Game: It’s your MOVE

A 9. MOVE Congress fő célja, hogy megtalálja az új utakat és trendeket a szabadidősport és a fizikai aktivitás népszerűsítéséhez.

"Panaszkodunk, hogy keveset mozognak, pedig mi mondjuk nekik, hogy „Ülj le, maradj csendben!”

Az izlandi Magnús Scheving világszerte ismert tévésorozatát, a Lazy Town-t 170 országban, köztük Magyarországon is nagy sikerrel vetítették, és számos díjat nyert, többek között a BAFTA-t, a US Telly Award-ot, továbbá begyűjtött 2 Emmy-díj jelölést is. A gyerekeknek szóló műsor képes volt felállítani nézőit a fotelből a tévénézés közben és azt követően egyaránt. 

„A titok mindössze annyi, hogy csináljunk játékot a mozgásból. Bármit, amit a gyerekek játéknak fognak fel, örömmel csinálják, és észre sem veszik, hogy közben megmozgattuk őket. A Lazy Town is pont erről szólt, a mozgásra invitáló üzeneteket elrejtettük a sorok között. De mi, felnőttek gyakran követünk el hibákat, amikor a gyerekeket sportolásra hívjuk. A gyerekek ugyanis ösztönösen imádnak mozogni. Mi pedig ott rontjuk el a dolgot, amikor meg akarjuk nekik mondani, hogyan, mikor, mennyit és mit mozogjanak. A gyerekeknek nem fegyelmezett gyakorlatokra van szükségük, hanem játéklehetőségre, motivációra és térre. Miközben arra vágyunk, hogy minél többet mozogjanak, mi vagyunk, akik leültetjük és csendre intjük őket.” 

Magnús Scheving új projekten dolgozik, tévésorozatot készít olyan aktív, idős emberekkel, akik korukhoz képest valami extrém mozgást művelnek. Például egy 86 éves férfiról, aki az USÁ-ból átúszott Kubába. Vagy egy 60-nak kinéző, de valójában 96 éves idős hölgyről, aki jógát oktat Japánban. „Iszonyúan érdekel, hogy mit tesznek ezek az emberek, amit mások nem. Mit esznek, mik a szokásaik, a napirendjük? Ezt szeretnénk kideríteni, és a műsorral természetesen másokat is inspirálni.” – beszélt terveiről a producer, aki pedig az október 18-i konferencianap kiemelt előadója lesz.

 

MOVE Congress

2019. október 16–18.

Budapest Kongresszusi Központ

 

A konferencia

A Nemzetközi Sport- és Kulturális Szövetség (International Sport and Culture Association, ISCA) eseménye, a MOVE Congress olyan konferencia, amelynek a szabadidősport és a fizikai aktivitás a témája, célja új utak keresése a fizikai aktivitás népszerűsítésében. 

A különféle szakmai területek (az egészséggazdasági, a sport-, az oktatási vagy a várostervezési szektor) képviselői a rendezvény keretében először látogatnak Közép-Európába. A tapasztalatok megosztásából, a bemutatott programötletekből a térségünkben élő szakemberek, valamint az itt működő szervezetek és vállalkozások is meríthetnek és profitálhatnak, az egyedülálló kapcsolatépítési lehetőség pedig segíthet régiónk és Magyarország jó gyakorlatainak, sikeres projektjeinek és termékeinek külföldi megismertetésében. A rendezvény szervesen illeszkedik a „Budapest Európa Sportfővárosa 2019” programsorozatba.

● Jegyek: az egyes napokra vagy a teljes konferenciára elérhetők az esemény honlapján

● Információ: movecongress.com 

 

További kiemelt témák

Edzés a fantasyjátékok világában

● Előadó: Gino Singh sportmotivátor és edző (Németország), a Dungeons and Workouts című könyv szerzője

Hogyan lehet fitnesztermeket hosszú távon is nyereségesen működtetni? 

● Előadó: Dr. Paul Bedford fitneszkutató (Anglia), a fitneszvilág „megtérülésguruja”

Amikor a nők egymást motiválják – női sikersztorik az egészséges életmódváltásban

● Előadó: Kate Dale stratégiai kommunikátor (Nagy-Britannia), Sport England, a www.thisgirlcan.co.uk motivációs oldal elindítója és működtetője

Hogyan lehet nemzetközi kapcsolatokat építeni a szabadidősport segítségével? 

● Előadó: Aaron Kearney újságíró (Ausztrália), ABC International Development

Mozogni hív a város – hogyan teremthetünk élhető tereket, sportolásra alkalmas urbánus helyszíneket?

● Előadó: Hans Karssenberg városfejlesztő (Hollandia), a Stipo és a Placemaking Europe társalapítója

Ez mind nagyon szép és jó, de honnan szerezzünk rá pénzt? – az üzleti és magánszféra megnyerése sportprojektekre

● Előadó: Kai Troll nemzetközi fundraisingszakértő (Belgium), az Association World Foundation elnöke

 

Az ISCA

Az 1995-ben alapított Nemzetközi Sport- és Kulturális Szövetség (International Sport and Culture Association, ISCA) szabadidősporttal, rekreációs sporttal, fizikai aktivitással foglalkozó szervezeteket tömörítő nemzetközi szövetség. 240 tagszervezete van, köztük nemzetközi NGO-k, a civil és a vállalkozói szektor képviselői. 88 országból 40 millió egyéni taggal rendelkezik, akik sport-, ifjúsági és kulturális területen tevékenykednek. 

● Információ: isca-web.org