A PULZUS ZÓNÁK MÉRÉSE A CSODAFEGYVER

2020.09.30.
Pulzus kontroll

Belevágnál a futásba, de fogalmad sincs róla, hogyan kezdj neki? Mindenekelőtt végy egy pulzusmérő órát! Lehet high end vagy olcsó, letisztultan fekete, esetleg csajosan rózsaszín, amely passzol a futócipődhöz és a teljes szettedhez. A lényeg, hogy tisztában légy vele, mennyit ver a szíved percenként. Ha ez megvan, már „csak” a pulzuszónáid meghatározása van hátra.

A pulzus formula

A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a hölgyek esetében 226, férfiaknál pedig a 220 mínusz életkor formula. 36 éves nő esetében a számított maximális pulzus 190. Hatvanas nyugalmi pulzust alapul vége a regenerációs tartomány a maximális pulzus osztva kettővel – 85 ütés – plusz a nyugalmi pulzus – 60 – összege adja meg. 125 ütés fölött edzés az edzés ebben az esetben. A 190 és 125 közötti tartományt öt részre osztjuk. Regenerációs zóna (50–60%): alacsony intenzitás, könnyű erőfeszítés jellemzi. A zsírégető funkciók 40 perc után indulnak be, ha nem adunk a szervezetnek könnyen lebontható szénhidrátot.

Kemény edzések, sérülés, betegség utáni időszak ajánlott zónája, maximum másfél órás időtartamban. Aerob extenzív zóna: (60–70%): a zsírégető funkciók ebben a zónában működnek a leghatékonyabban. Ez az intenzitás, mivel oxigénadósság nem lép fel, sokáig fenntartható.

Az aerob képességek fejlesztésének legjobb tartománya.

Aerob intenzív zóna (75–80%): az aerob küszöbérték körüli pulzus. Ezt átlépve oxigénadósság lép fel. Ez viszonylag hosszan fenntartható, akár egy órán keresztül is, ám a következő napok edzését jelentősen befolyásolja. Hosszú távú edzések alkalmával célszerű e tartományon belül maradni.

A pulzus mérése és pulzuszónák

Aerob-anaerob átmeneti zóna (80–90%): Csak edzettek számára ajánlott, versenycél elérése érdekében. Viszonylag huzamos ideig – akár egy órán keresztül is – fenntartható állapot. Résztávos edzések és a versenyszituációk zónája. Az ebben eltöltött idő hozzászoktatja az izmokat a tejsavtűréshez. Nagymértékben növeli a tüdőkapacitást, javítja a keringést.

Maximális zóna (90–100%): Kizárólag versenyzők számára ajánlott pulzuszóna.

Ha valaki ennél kifinomultabb pulzuszóna-meghatározásra vágyik, egy terheléses teszt keretében teheti ezt a leghatékonyabban. Futópadon, szobabiciklin, fokozatosan emelt sebesség vagy ellenállás mellett az ujjbegyből vagy fülcimpából vett vér tejsavszintjét mérve lehet a legpontosabban meghatározni a pulzuszónákat. Az Egyesült Államokban, illetve Svédországban élő versenyzők Magyarországon élő magyar edzővel készülnek és érnek el kimagasló eredményeket, pulzuskontrollalapon. Ha nekik bejött, mindenki számára hasznos lehet!

Fotó: romnyyepez/pixabay 

További cikkek

WATTMÉRÉS - AZ AMATŐR SPORTOLÓ LEGNAGYOBB KINCSE: AZ IDŐ 2020.10.22
Vincenzo Nibali, Peter Sagan, Joao Almeida, Valter Attila. Elég jó névsor? Az országúti kerékpározást figyelemmel kísérők számára mindenképpen, hiszen a Giro ...
MARATON VAGY FÉLMARATON - TÁMPONTOK A DÖNTÉSHEZ 2020.05.11
Érdemes edzői szemmel megnézni, hogy a felkészülés, illetve a testet ért igénybevétel tekintetében mi a hasonlóság és az eltérés a félmaraton és a maraton ...

Ajánló

WATTMÉRÉS - AZ AMATŐR SPORTOLÓ LEGNAGYOBB KINCSE: AZ IDŐ 2020.10.22
Vincenzo Nibali, Peter Sagan, Joao Almeida, Valter Attila. Elég jó névsor? Az országúti kerékpározást figyelemmel kísérők számára mindenképpen, hiszen a Giro ...
Az eső sem tántorította el a Warriorokat 2020.10.20
Október 17-én immár kilencedik alkalommal rendezték meg a magyar OCR (Obstacle Course Racing) akadályfutó versenyek predátorának tartott Running Warriorst, a budapesti ...
EDZÉSRENDSZER AMATŐRÖKNEK 2020.10.18
Mellnap, hátnap, karnap? Felejtsd el a hagyományos edzésfelosztást! Ha amatőr sportoló vagy, és fejlődni szeretnél a konditeremben, jobban jársz, ha hetente nem csak ...
A MÉLYBE TEKINTENI 2020.10.18
A Stájerországban, a Ramsau-fennsík felett található Dachstein Skywalk kilátóról a bátor vállalkozók 250 méteres mélységbe tekinthetnek alá.
Mi újság Boronkay Péter? 2020.10.17
10 kérdés 10 válasz rovatunkban ezúttal a kiváló sokszoros világbajnok paratriatlonistát, Boronkay Péter kérdeztük edzésről, versenyzésről, tervekről!