betöltés folyamatban...

A Balaton legújabb kikötője – Kékszalag PORT

2022.07.02.
Kékszalag PORT

2022. július 1-én ünnepélyes keretek között megnyílt a Balaton legújabb kikötője, a Kékszalag PORT. A Marina a Magyar Vitorlás Szövetség, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és Balatonfüred Város Önkormányzatának beruházásában valósult meg.

Folyamatosan telik meg szabadidős sportolókkal, valamint vitorláshajókkal a Balaton legújabb marinája, ugyanis a kikötőhelyek bérlői már 2022. május 25. óta folyamatosan érkeznek és foglalják el a hajóállásokat a Kékszalag PORT-ban.

Kékszalag PORT

A balatonfüredi kemping szomszédságában, a közelmúltban átadott, első ötcsillagos balatoni szálloda, a LUA Resort előtt elhelyezkedő kikötő hivatalos megnyitóünnepségén dr. Bóka István Balatonfüred polgármestere örömét fejezte ki, hogy ismét egy magas minőséget biztosító komplexummal lett gazdagabb a város.

„Úgy gondolom, hogy az elmúlt időszak beruházásainak eredménye már most kézzel fogható. A komplex projekt keretében elkészült a Balaton első ötcsillagos szállodája a LUA Resort, megújul városunkban a Füred Camping több ütemben, és őszre elkészül a területen az egyedülálló konferenciaközpont is. A Kékszalag PORT pedig Balatonfüred fontos megállópontja, mely erősíti elköteleződésünket a szabadidősportok, ezen belül is a vízisportok iránt.”     

Gerendy Zoltán a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke köszöntőjében kiemelte, a Kékszalag PORT megnyitásával új korszak kezdődött a hazai vitorlázásban és nagyon komoly minőségi szintet lépett maga a sportszakmai szervezet is hiszen új otthonra lelt.

„Ez a kikötő nem csupán egy kikötő, hanem találkozópontja a hazai vitorlázásnak. A Kékszalag PORT kapuja a vitorlástársadalom előtt nyitva áll, itt otthonra lel a szabadidős túravitorlázó családoktól egészen az olimpikonjainkig mindenki, aki a szél és a Balaton szerelmese. A Magyar Vitorlás Szövetség – és talán bátran mondhatom a Magyar Kajak-Kenu Szövetség nevében is, hogy ez egy hatalmas lehetőség, ugyanis még többekkel ismertethetjük és szerettethetjük meg sportágainkat.”

Holczhauser András a Balatonfüredi Vízisport és Szabadidőközpont ügyvezetője, a Kékszalag PORT vezetője köszöntötte a megjelent vendégeket és vitorlázókat, majd elmondta, hogy a kikötő összes hajóállására már van jelentkező, sőt várólistát is kellett indítaniuk. Külön kiemelte: a Kékszalag PORT valóban a túravitorlázók kikötője, hiszen ez a létesítmény büszkélkedhet a környező marinák közül a legtöbb vendéghellyel.

„A kikötőhelyeket május 25. óta vehetik birtokba bérlőink, akik folyamatosan érkeznek vitorláshajóikkal. A teljes beruházás szeptemberre készül el, ugyanis akkora épül fel a Kékszalag PORT parti létesítménye, melyben a marinát kiszolgáló helyiségek, valamint egy tető terasz-bár kerül kialakításra. Az épület elkészültéig mobil irodákkal, zuhanyzókkal és illemhelyekkel biztosítjuk a működést.  A bérbeadható helyeink gyakorlatilag már elfogytak, sőt várólistát kellet nyitni. Ugyanakkor nagyon büszke vagyok arra, hogy mi rendelkezünk a környéken a legtöbb vendéghellyel, mellyel igyekszünk maximálisan kiszolgálni a balatoni túravitorlázókat. A hosszú sekély bejárattal rendelkező, nagy szélességű természetes sólya pedig a kisebb hajók vízre jutási lehetőségét segíti.”

Ezt is olvasd el!
Elektromos hajók feljövőben 2022.03.29
Balaton és a vitorlázás annyira összefonódott, hogy a magyar tenger képzeletbeli képéhez automatikusan odaillesztünk egy vitorlást is a jellegzetes stégek és nádasok mellé. El tudjuk képzelni, hogy egy nap a vitorlások helyett elektromos hajók fognak száguldozni a tó vízén, és a kényelem győzelmeskedik a vizisport szeretete felett? Balatoni képeslap elektromos hajóval, ez lenne a jövő?

 A Beruházásról

 A GINOP 7.1.2-15-2016-00013 és GINOP-7.1.9-17-2018-00026 keretében mintegy 2,1 milliárd összegű támogatással valósul meg a Balatonfüredi Vízisport és Szabadidő Központ Balatonfüreden. A komplex megállópont kikötője összességében mintegy 140 vitorláshajónak és 40-50 kézi hajtású vízisporteszköznek biztosít helyet. A projekt célja a Balatonon a turisztikai célú túravitorlázás átfogó fejlesztése mellett a különféle járásmódok összekapcsolásával közös megállóhelyek hálózattá alakítása. Ez a forma lehetővé teszi a turisták számára a turizmus kedvelt célállomásainak bármely járásmód gyakorlása általi elérését. A kikötői rész a parti infrastruktúrával együtt képes kiszolgálni a Magyar Vitorlás Szövetség és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség céljait. A balatonfüredi, központi létesítmény számára Balatonfüred Város Önkormányzata biztosított helyet, a Balatonfüredi Camping területén, cca. 1.2 ha területen.

 

Fotó: https://hunsail.hu/

További cikkek

Így gyalogolj, hogy fogyj! 2022.08.12
Gyaloglással fogyni? Igen lehetséges! Persze nem az andalgós, városnézős sétára gondolunk, hanem egy tudatos, intenzív testmozgásra, mely során legalább 40 percig, megfelelő sebességgel gyalogolunk.
CrossKids - crossfit 2022.08.11
A CrossFit változatos, magas intenzitású, funkcionális edzésforma, amely egyszerre fejleszti az erőt, az állóképességet és az ügyességet. A Magyarországon is egyre népszerűbb sportot nemcsak felnőttek, hanem gyerekek is űzhetik. A Sport&Move bemutatja, milyen egy jó CrossKids óra!
Street workout világbajnoki elhivatottság 2022.08.09
2020-ban a koronavírus járvány ezt a sportágat is erősen sújtotta. Sorra kerültek lemondásra a versenyek, bezártak a termek és amikor már azt hittük a street workout parkokban edzéshelyszínre lelhetünk, azokat is lezárták. Volt aki nem csüggedt, csak edzett.

Ajánló

Így gyalogolj, hogy fogyj! 2022.08.12
Gyaloglással fogyni? Igen lehetséges! Persze nem az andalgós, városnézős sétára gondolunk, hanem egy tudatos, intenzív testmozgásra, mely során legalább 40 percig, ...
CrossKids - crossfit 2022.08.11
A CrossFit változatos, magas intenzitású, funkcionális edzésforma, amely egyszerre fejleszti az erőt, az állóképességet és az ügyességet. A Magyarországon is egyre ...
Street workout világbajnoki elhivatottság 2022.08.09
2020-ban a koronavírus járvány ezt a sportágat is erősen sújtotta. Sorra kerültek lemondásra a versenyek, bezártak a termek és amikor már azt hittük a street workout ...
2022. évi Európai Egyetemi Játékok 2022.08.08
Idén júliusban a lengyelországi Lodz városában zajlott le a 2022. évi Európai Egyetemi Játékok, ahova az egész kontinensről érkeztek hallgatók. Rengeteg izgalmat és ...
Egy bogyó és kész vagy! 2022.08.06
El tudod azt képzelni, hogy csak lenyelsz egy icipici kapszulát – csak egy bogyó – és máris olyan eredményeket érhetsz el, mint amit csak kínkeserves edzések ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.