betöltés folyamatban...

VILÁGBAJNOK EDZÉSTERV EGY VILÁGBAJNOKTÓL

2021.11.24.
Bogar János

Ha már túl vagy a kezdő átmozgató edzésterveken és szeretnél fejlődni, ideje továbblépni! A sportmodell-világbajnok Bogár Jánost kértük meg, hogy állítson össze egy világbajnok edzéstervet azoknak a középhaladóknak, akik úgy érzik, megrekedtek a fejlődésben és tovább szeretnék növelni izomtömegüket.

A világbajnok sportmodell egy háromnapos, osztott edzéstervet állított össze

Mivel itt már nagyobb súlyokkal vagy ismétlésszámmal dolgozol, még inkább érdemes az egy nap edzés, egy pihenőnap elvet tartani, hogy az izmok kellőképp regenerálódjanak – javasolja az edző. Az edzések idejét így hétfő–szerda–péntek ritmusra próbáljuk időzíteni.

„A középhaladók még sokszor megfeledkeznek róla, hogy ilyenkor nem az a cél, hogy minél nagyobb súllyal dolgozzanak, hanem az, hogy az egyes gyakorlatokat szabályosan, koncentrálva hajtsák végre. Így a sérülések is elkerülhetőek és a fejlődésünk is látványosabb lesz”– teszi hozzá a világbajnok.  

A következő gyakorlatoknál a súlyt érdemes úgy kiválasztani, hogy az a maximum teljesítményed 70-75%-a legyen, vagyis az utolsó négy ismétlésnek már elég nehéznek kell lennie, ha mindent jól csinálsz. Arra törekedj, hogy egy-egy sorozatnál minden ismétlés 40-45 másodpercig tartson, ne rángasd a súlyokat, hanem lassan, koncentráltan dolgozz. Fontos még, hogy ahol csökkenő ismétlésszámot írtunk, ott a sorozat csökkenésével a súlyt fokozatosan növeld.

Hétfő: mell, kar

Fekve nyomás kézi súlyzóval, padon: 15-12-10-10-8

Tárogatás kézi súlyzóval: 4×12

Kereszthúzás csigán: 4×15

Karhajlítás állva, franciarúddal: 15-12-12-10

Kalapácsbicepsz állva, kézi súlyzóval: 4×12

Tolódzkodás saját súllyal: 4×10

Szerda: láb

Guggolás: 15-12-10-8-6

Lábtolás gépen: 4×10 szuperlassú ismétlés

Kitöréses séta kettlebellel: 3×12-12 (lábanként)

Lábnyújtás ülve, gépen: 4×45 mp

Lábhajlítás fekve szuperszettben az előzővel: 4×45 mp

Álló vádligép: 5×20

Péntek: hát, váll

Széles fogású húzódzkodás: 12-12-10-10-8

Döntött törzsű evezés: 12-12-10-10

Csigás evezés szűk fogással: 4×15

Fűrészelés kézi súlyzóval: 3×12-12

Vállból nyomás kézi súlyzóval: 12-12-10-10

Oldalemelés: 4×15

Hátsó váll tárogatógépen: 15-12-12-10

Állig húzás csigán: 3×12 

 

Extra tipp Bogár János világbajnoktól

Érdemes az edzéstervben 12 hetente váltogatni a gyakorlatokat, hogy más impulzust kapjon a testünk. Az alapgyakorlatokat, mint húzódzkodás, guggolás, fekve nyomás stb. tartsuk meg, és az egyéb kiegészítő gyakorlatokat cseréljük ki izomcsoportok szerint. 

Ezek a cikkek is érdekelni fognak >>>

CSAK FELÜLÜNK A FELÜLÉSNEK? KELL A KOCKÁS HAS!

EDZÉSRENDSZER AMATŐRÖKNEK

 

További cikkek

Vas Blanka 2023-as top szezonja! 2024.02.29
Vas Blanka neve a 2021-re halasztott olimpián égett be sokunk emlékezetébe. Az akkor 19 éves versenyző hatalmas meglepetésre a 4. helyen zárta a hegyikerékpárosok viadalát. Vas Blanka eredménye nem egy egyszeri csoda volt. Azóta sorra szállítja a jobbnál jobb eredményeket, mindezt három különböző szakágban. Legyen szó országútról, montiról vagy cyclocrossról, Blanka számára csak a két kerék a fontos. A vázméret, a guminyomás vagy éppen a terep már nem jelenthet megálljt. Nézzük is meg, miként alakult Vas Blanka 2023-as top szezonja!
Olimpikon recept a szertornából 2023.07.13
Arkaev és  Suchilin módszertani könyve azt öleli át, hogyan zajlott a szertornában a sikeres olimpikon-képzés. Nézzük hát néhány vezérgondolatot abból a témából, amikor arról van szó, hogyan tervezzük meg a mindennapjainkat, éveinket az edzésben.
Hasznos és szép - gyakorlatok vádlira 2023.03.08
Sokan egészen jó genetikával születnek ahhoz, hogy izomtömeget építsenek magukra, ám náluk is felmerülnek nehézségek, ha a vádli fejlesztéséhez érnek. Ha valaki nem szigorúan a funkciók erősítéséért edz, hanem egy ránézésre kiegyensúlyozott izomzat is a célja, a vádliról sem feledkezhet meg.

Ajánló

5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ...
Nagy levegőt! A légzés szerepe 2024.04.13
Bármennyire is úgy tűnik, hogy a helyes légzés csak a futók vagy a jógázók sajátja, valójában mindenkinek, aki él, helyesen kellene lélegeznie – különösen ...
Balatonfelvidék - felfedezésre váró eldugott kincsek! 2024.04.12
A Balatonfelvidék gazdag történelmi és természeti kincseket rejt, amik kiváló lehetőséget kínálnak a kirándulások és túrák szerelmeseinek. Számos eldugott ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.