Tízezer lépés - szingapúri minta

Szingapúrban megszámlálhatatlan mennyiségű közösségi sporteseményt szerveznek kisebb-nagyobb csoportoknak, ingyenesen vagy fizetés fejében, a jókedvért vagy a verseny élményéért. Ezekhez párosul az összes olyan kormányzati kezdeményezés, amely a sportos életmódra ösztönzi a fiatalokat és idősebbeket. Szöveg: Pajor Mariann

Szingapúrban 2015 novemberében indult útjára a National Steps Challenge nevű kormányzati program. Célja és fő üzenete a mozgásra nevelés, azaz: ülj kevesebbet és mozogj többet! A regisztráció tavaly decemberben zárult le, jelenleg több mint 156 ezer, zömmel 19 éves vagy annál idősebb résztvevőt tartanak nyilván. Aki időben regisztrált, ingyen tehette, a később „ébredőknek” minimális díjat kellett fizetniük.  

A program lényege, hogy a naponta megtett lépéseket számolni kell, majd igazolni, amiért pontok járnak. A pontok különböző kuponokra, valamint nyereményekre válthatók be, vagy – fődíjként– egy utazásra. A hátteret és a könnyű használhatóságot (regisztráció, nyilvántartás) egy mobil applikáció (healthy365app) biztosítja, amely bármelyik okostelefonra letölthető. Az applikáció nemcsak a lépéseket számolja, hanem az elégetett kalóriát is, továbbá motivál, hiszen aki heti átlagban több lépést tesz meg, több pontot is kap, így nagyobb esélye van a fődíjra. Mindezt miért? Mert a szingapúriak több mint 40%-a napi 8 óránál többet ül egy helyben. Egy időután pedig az ülést már csak ülés követi –lustaságból, megszokásból, kedvetlenségből.

Tízezer lépés naponta. Igazoltan ennyire van szükség ahhoz, hogy az egészségünk rendben legyen. Szingapúrban sokan megértették a hívó szót. Utcán, parkokban, konditermek gépein gyalogolnak a résztvevők. A tízezer lépés egyébként nagyjából 100-120 perc gyaloglás, melynek jelentős része a napközbeni járkálásból összejön.De mi a helyzet Magyarországon? Körbenéztünk, van-e hasonló kezdeményezés itthon, hiszen a magyar munkavállalók jelentős része szintén „székfüggő”.  

● Tízezer lépés gyaloglóprogram (elsősorban nyugdíjasoknak).

● Gyalogló világnaphoz (október 7.) csatlakozás minden évben.

● Margitszigeti gyaloglás.A döntés a mi kezünkben van. 

 

Fotó: wikipedia.org/wiki/Szingapúr