Street workout - A kondipark akrobatái

Szertorna az utcán? Ez azért túlzás, a street workout ugyanis nem pusztán speciális eszközökre átültetett szertorna – egyszerre több és kevesebb annál. Szarka Ákossal, a sportág nemzetközi szinten is jegyzett magyar versenyzőjével beszélgettünk.

Amikor Szarka Ákos 14 évesen (2004-ben) elkezdte felépíteni magát, a street workout ismeretlen sportág volt nálunk.

„Később, az internetre feltett videókat nézve lett egyértelmű, hogy a saját testsúlyos edzés, amit én is csináltam, street workout. Magamból kiindulva azoknak a srácoknak ajánlom, akiket érdekel a szertorna, ez a mozgáskultúra, de későn kapcsoltak, és túlkorosként már nincs rá lehetőségük, hogy szertornában eredményesek legyenek”– mondja a hetente négyszer (hosszan) edző, kétszeres magyar bajnok, vb-bronzérmes versenyző.

Első hallásra meglepő, hogy a gyerekeknek inkább a tornát javasolja. A „terepismeret” beszél belőle. „A street workout fiatal, »iskolázatlan« sportág, kevés az edző, a szakmai tapasztalatuk sem sok. A sportág bevett, kipróbált elemei a szertornából erednek, a többi vakmerő fiatalok kísérletező kedvének köszönhetően született meg”– utal a sportág fejlődési ívére a TE-n rekreáció szakon végzett, a Budaörsi Bokszklubban street workout edzéseket is tartó sportoló.    

A fotón is látható egykezes mellső függőmérleget nyolc év gyakorlás után sikerült először úgy megcsinálnia, hogy az a videót visszanézve is tetszett neki. 2013-at írtunk. Ákos abban az évben nyert először magyar bajnokságot. Aranyérmesként elindulhatott a Rigában rendezett világbajnokságon, ahol bronzérmesként végzett, a lettországi dobogós helyezés pedig Moszkváig katapultálta, a világkupadöntőre. Egy évvel később az oslói vk-döntőre a zágrábi világkupa győzteseként utazhatott el, tavaly pedig (miután a hazai válogatót megnyerte) ismét Moszkvában, a világbajnokságon képviselte Magyarországot.  

Néhány éve még kelet-európai (főként orosz és ukrán) fölény jellemezte a street workout versenyeket, mára a földrajzi határok tágultak, az életkoriak ellenben leszűkültek: a lett Daniel Laizans tavaly 15 évesen nyert vb-aranyat...

"Akárcsak a szertornában, a magas termet itt sem előny. A kitartás és a fegyelem annál inkább, mert észrevétlenül erősödsz ugyan a gyakorlatoktól, de nem egyik napról a másikra. A bemelegítést és a levezetést tilos elbliccelni, egy sima húzódzkodásban is meg lehet sérülni. A teljesen kezdőnek éppen ezért azt javaslom, keressen egy edzőt, aki az alapokra megtanítja.”

 

Street Workout, mi is ez?

A street workout játszótéri eszközökön vagy szabadtéri kondiparkban végzett edzés, amelynél a sportolók saját testsúlyukkal végzik a gyakorlatokat: a fekvőtámasz, a húzódzkodás, a tolódzkodás és a guggolás variációit kombinálják egymással és különféle akrobatikus elemekkel. Az edzésforma az Egyesült Államokban alakult ki, gettó workoutként is ismert.

Szöveg: Lipcsei Árpád

Sz

öveg: Lipcsei Á
rp
ád