Plank: hasra gyúrunk?

A felülések helyett az elmúlt években a hídtartás, azaz a plank (jelentése: palló) vált a has- és törzsizmok edzésének talán legmenőbb gyakorlatává.

Plankláz van.

Az interneten időről időre felbukkannak a 30 napos plank edzésprogramok, amelyek azt ígérik, hogy egy hónap alatt lapos és kockás hasunk lesz a napi pár perc hídtartásnak köszönhetően.Nos, órákig plankolhatunk, lefogyni akkor sem fogunk. De van egy jó hírünk is: a hídtartás tényleg remekül erősíti a törzsizmokat – de csak abban az esetben, ha szabályosan végezzük a gyakorlatot!

Fontos a fokozatosság

Mint minden edzés során, itt is nagyon fontos a fokozatosság és a személyre szabott terv! Eleinte ne az óra legyen az ellenfél, inkább azt gyakoroljuk, hogy szabályosan hajtsuk végre a hídtartást. Azzal, ha 10-15 másodpercig helyesen, a hasunkra megfelelően feszítve végezzük a feladatot, többet érünk, mintha 1 percig lógó derékkal tartjuk magunkat, és így túlterheljük a vállunkat, valamint a deréktájéki csigolyákat.  Amint azt érezzük, hogy fáj a derekunk, azonnal hagyjuk abba a gyakorlatot!  Ha már ráéreztünk a helyes kivitelezésre, hétről hétre emeljük néhány másodperccel a teljesítendő célt. Fontos megjegyezni, hogy semmi értelme négy-, öt- vagy még több perces plankrekordokat felállítani, mert ebben az esetben csak abban lehetünk biztosak, hogy helytelenül végezzük a gyakorlatot...

És ha fogyni akarunk?

Ha a pluszkilóktól akarunk megszabadulni, a plank önmagában nem elég hozzá... Nincs olyan, hogy helyi zsírégetés, azaz csinálhatunk akár több ezer felülést vagy naponta percekig befeszülhetünk hídtartásba, nem tudjuk célzottan leégetni a zsírt. Ellenben a hasfalunk erősödik – a zsírréteg alatt.  

Összegezve:

egy 30 napos plank kihívás nem elég a kockás hashoz! Hogyan tüntethetjük el a felesleges zsírréteget? A kockás has a konyhában készül. Kerülni kell a cukros, lisztes, finomított szénhidrátokat tartalmazó ételeket. A megfelelődiéta mellett az anyagcserét felpörgető, teljes testet megmozgató edzés javasolt. Jó megoldás a súlyzós edzés kardióval, intervallumos kardióval kiegészítve, vagy valamilyen köredzés jellegű csoportos óra, például Hot Iron, TRX, CrossFit, kettlebell – és így tovább. Helyes étrend és metabolikus edzés mellett viszont a plank igazán erős törzs-, továbbá látványos hasizmokat eredményez.

Sz
öveg:
Fast Fitt Attila

Szöveg: Fast Fitt Attila

Sz
öveg:
Fast Fitt Attila