betöltés folyamatban...

MEDDIG BÍRJA A CIPŐNK?

2021.07.29.
meddigbírjaacipő

Optimális esetben olyan futócipőt vásároltunk, amely lábtípusunk, alkatunk és a felhasználás szempontjából is megfelelő. De meddig bírja majd a cipő?

Sokszor hallom

„Ez a futócipőm már nyolcéves, olyat keresek, ami eddig bírja!”

A valóság ridegebb: nincs olyan futócipő, amely nyolc évig megfelelő tartást és komfortot biztosít viselőjének, és az ütéscsillapítása sem romlik. A futócipő élettartama maximum egy-két év – ha rendeltetésszerűen használjuk és vigyázunk rá. Természetesen lehet tovább is futni benne, de eredeti funkcióját már nem tölti be maradéktalanul.  Futócipők esetében kilométerben mérik a lábbeli élettartamát. Ez a mindennapokban használt daraboknál 1000–1500 km, ami nagymértékben függ a modelltől és az egyéni felhasználás módjától is. Lehet lényegesen kevesebb és több is… Ebből a szempontból nem közömbös, hogy milyen talajon, mekkora testsúlyt cipelve futunk, és az átlagtól eltérő-e a lábformánk. Ezek jelentősen befolyásolják a cipő élettartamát, akárcsak futóstílusbeli hiányosságaink, amelyekbizonyos helyeken fokozott kopást eredményeznek a cipőn.

Mikor cseréljünk?

A tapasztaltabb futók már érzik, hol az a pont, amikor a cipő már nem nyújt megfelelő védelmet az ütések ellen. Jó módszer, ha az edzésnaplóban rögzítjük a cipővel megtett kilométereket. A futócipő nem akkor megy tönkre, amikor az anyag elhasználódásának már szemmel látható jelei vannak (pl. elszakad a gyöngyvászon rész). A gyakran visszatérő fájdalom árulkodó jel, ilyenkor érdemes felpróbálnunk egy új cipőt, és ha markáns különbséget érzünk, érdemes váltani. Ha tehetjük, egyszerre több cipőt használjunk. A lábnak is jó, ha nem folyamatosan egyfajta inger éri. Jó megoldás az is, ha az új cipő vásárlásával nem várjuk meg a régi teljes elhasználódását, azt használhatjuk még a rövidebb távokhoz, míg az újat – ha szükséges a megfelelőbetörés után – a hosszabbakhoz.

Tipikus tünetek

Sokszor előfordul a sarokbélés kopása, ami nem feltétlenül a cipő hibája. Sokaknak az Achilles-ín tapadásánál kisebb-nagyobb megnagyobbodásuk van, ez dörzsölheti a sarokbélés anyagát. Okozhat anyagkopást a nem megfelelő zokni, például ha keményre felbolyhosodott pamutzoknit használunk, de a nem jól megkötött futócipő is eredményezheti az említett problémát, ha kicsit mozog benne a sarkunk. Ilyenkor a sokak által mellőzött legfelső fűzőlyuk használata is megoldást jelenthet. A lábujjaknál is könnyebben kilyukad a gyöngyvászon, ha nem tökéletes a méretválasztás.

Tiszta kosz?

A gyártók többsége a mosógépes mosást kifejezetten tiltja, a cipőt kézmeleg (30 fokos) vízben, rövid áztatás után kézzel érdemes mosni, ha már elkerülhetetlen a tisztítás. A vízhőfok fontos, mert magasabb hőmérsékleten az anyag roncsolódhat, a ragasztás gyengülhet. A legjobb, ha vizes ruhával letöröljük a szennyeződéseket. Terep futócipőnél fontos, hogy a sarat távolítsuk el róla, mert a felsőrész anyagát a homokszemcsék dörzsölése gyorsan kikezdheti. Ha megáztunk a cipőben, érdemes sámfával kifeszítve kiszárítani a lábbelit.

Ez is érdekelhet: ZOKNI VAGY? DE MILYEN? – OKOSRUHÁZAT A SPORTBAN

Szöveg: Krekács László/Nyúlcipőbolt

További cikkek

Sportos vezetők portré - Bánhegyi Zsófia 2024.03.03
„A sport a mindennapjaim része gyerekkorom óta, most a család – munka – sport hármas kör amiben élek, és minden ember életében meg kéne jelennie ahhoz, hogy hosszú és egészséges életet éljen!” fogalmazott Bánhegyi Zsófia a Sportos vezetők portré sorozatunkban.
A maratonfutás története - nem is olyan ősi, mint gondolnád 2024.01.19
A maratonfutás történetéről, a legtöbben úgy tudják, hogy a versenyt egy ókori görög hírnök ihlette, aki 42 km-t futott, hogy kihirdesse a perzsák felett aratott győzelmet. Tévednek?
Repülj HOKA-ban a versenyeken is! 2024.01.08
A tavasz közeledtével, ahogy egyre enyhül az idő, megszaporodnak a maratoni versenyek is a futónaptárakban. Az első maraton vagy akár a sokadik, de egy rövidebb verseny teljesítése is méltó indítása lehet az egész éves felkészülésnek. Bármilyen versenyre is készülünk, az biztos, hogy a sikeres teljesítéshez nem elég a kitartó edzésmunka, a kényelmes futóruházat és a rendszeres frissítés, de meg kell találnunk azt a (HOKA) futócipőt is, amely számunkra a legmegfelelőbb. (X)

Ajánló

Hiperbár oxigénterápia 2024.03.27
A búvároknak ismerősen cseng, de sokaknak talán Cousteau kapitány és hajója; a Calypso jut eszébe. Ám ennél jóval korábbra kell visszautaznunk az időben. ...
Pliometrikus gyakorlatok futáshoz 2024.03.26
A gyerekkorunkban anélkül, hogy tudatában lettünk volna, ösztönösen végeztünk erő-, sebesség- és mozgáskoordináció-fejlesztő gyakorlatokat. Ugráltunk, ...
Kondiztunk egy ékszerdobozban > a V.30 Sportközpont 2024.03.24
2021-ben nyílt meg a V.30 Sportközpont. A többszintes multifunkcionális létesítményben a fitneszedzéseinket a konditeremben, a nyújtóteraszon és a skyteraszon is ... (X)
FELKÉSZÜLÉSI TIPPEK - EGYNAPOS BALATON-KÖR 2024.03.22
A Balaton-kör bizony 200 kilométer. Nem túl extrém edzésekkel földi halandók számára is teljesíthető egy nap alatt, de van néhány szabály, amelyet nem árt ...
Mi fán terem a cyclocross? 2024.03.20
Az országúti szezon végén a figyelem a kerékpározás téli alternatívájára, a cyclocross szakágra terelődik. A nagy sztárok miatt egyre nagyobb érdeklődés övezi a ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.