Edzés 40 felett - Nincs kiszállás!

A legtöbb profi versenyző 40 éves korához közeledve fejezi be aktív pályafutását, de a negyedik „x” az amatőröknél is gyakran a sportolás végét jelenti. Munkahelyi elfoglaltság, család, gyakoribb sérülések, fájdalmak, fáradtság – többnyire ezek az indokok. Pedig 40 felett az egészségmegőrzés és a minőségi élet egyik kulcsa éppen a sport lenne. Megmutatjuk, miért, hogyan és mennyit érdemes edzeni 40 felett!

Lakatos Péter az ország egyik legfelkészültebb erőnléti szakembere, edzőket képez itthon és világszerte. Mindemellett ő maga is kiváló formában van, túl a 40-en is komoly teljesítményre képes több erő- és küzdősportágban. Érdemes megfogadni a tanácsait!

Izmokra mindig szükség van!

Számos olyan betegség van, amelyek kimenetelét nagyban befolyásolja, hogy az adott személy mekkora izomtömeggel rendelkezik. 

„Az izomvesztés, azaz a sarcopenia az élet része, de ez nem azt jelenti, hogy ebbe bele kellene nyugodni, vagy ne lehetne lassítani: 40 felett hasznos izomtömegre van szükségünk. És itt ne álljunk meg, ez fokozottan igaz a 60–70–80 éves korosztályra is! Miért tablettákkal akarjuk kezelni a nők csontritkulását, amikor heti két-három erőedzéssel jelentős eredményeket érhetnénk el? Az erőnövekedés életminőség-változást hoz. Kevesen tudják, de az erőnövekedés akár azonnali 10 százalékos aerob kapacitásnövekedéssel jár. Egy idősek otthonában végzett kutatás szerint direkt kapcsolat mutatható ki a túlélés, valamint a páciens kézfogásának ereje és sétálási sebessége között. Azaz, ha valaki erősebb, jó eséllyel tovább él...”

A séta és az úszás nem elég

40 éves kor felett tehát mindenkinek ajánlott lenne mozogni, sportolni. Az izmok megtartásához, építéséhez azonban nem mindegy, milyen mozgásformát választunk.

„Az egészségügyi szakemberek többsége, ha testmozgásról beszél, vagy egyáltalán javasol valamit a 40 éves kor felettieknek, próbál biztonsági játékot játszani. Tessék elmenni úszni és nagyokat sétálni. Kockázat? Minimális! Nyereség? Nos, az is! Szó sincs róla, hogy lebecsülném az állóképességi sportokat. De az erőedzés egyszerűen nem pótolható állóképességi edzéssel. Sétával nem lehet izmot építeni. Ha szeretnénk javítani az életminőségünkön, több izomra van szükségünk. Az izmok fenntartásához pedig terhelésre, erőedzésre. Ha van idő, persze lehet lépcsőzni, úszni, teniszezni, zumbázni is, de nem az erősítő edzés helyett, hanem mellette.”

Kulcsszó: ésszel!

Irány a konditerem! Persze 40 felett máshogy kell elkezdeni edzeni, mint 20 évesen.

„A középkorú atléta edzése, étkezése és regenerációja is eltér a fiatalétól. A 40 feletti kevésbé mobil, van jó néhány hozott sérülése, talán meglévő egészségügyi kockázatok is fennállnak, de a teljes passzivitásnál aligha van nagyobb egészségügyi kockázat. 40 éves kor felett különösen fontos a feladatok kivitelezésének pontossága, minden gyakorlatot és minden ismétlést szabályosan végezzünk! Az erő és erőedzés tudomány, amiről lehet ugyan sokat olvasni, de nem árt, ha egy szakember tanítja be az alapokat. Nem mondom, hogy évekre kötelezze el magát mindenki, de ha néhány privát órát veszünk egy jó szakembertől, használható tudást kapunk a pénzünkért. 40 évesen elmúlt a lehetősége annak, hogy összevissza eddz. A kulcs az okos, hatékony edzésen és a minőségi regeneráción van.” 

Heti két-három súlyzós edzés sokat ér

Lakatos Péter szerint 40 felett már bőven elég heti két-három súlyzós, ellenállásos edzés. Ha a hobbisportoló ezek során a megfelelő gyakorlatokat választja, sokat tett izomzata és életminősége megőrzéséért.

„Az összetett, teljes testet megmozgató alapgyakorlatok mindig célravezetőbbek. A felhúzás, katonai nyomás vagy fekve nyomás, az evezésvariációk, húzódzkodás, kitörés vagy a guggolásvariációk mind remek megoldások. A beszűkült mozgástartományok miatt jellemzően a kis súlyos goblet guggolást javaslom, mert a guggolás ilyenkor már nem a hatalmas súlyok megmozgatása miatt fontos, hanem a csípő egészségének megőrzése okán. Ha a heti két-három súlyzós edzés mellett marad kedve, energiája és ideje, találjon magának egy-két napra más mozgást. Legyen bármi, csak élvezze, és ne haljon bele az intenzitásba.”

Tippek haladóknak

Azoknak, akik évek óta edzenek, de közelednek a 40-hez, érdemes átalakítaniuk az edzésmunkájukat, és nagyobb hangsúlyt fektetniük a pihenésre, a regenerációra.

„Hallod majd eleget, hogy az életkor csak egy szám, de nem égetheted a gyertyát örökké mindkét végén. Rájössz, hogy már nem vagy képes ugyanannyi edzésmunkához alkalmazkodni. Vagy elhiszed, és okosabban kezdesz el edzeni, vagy megsérülsz, és akkor kénytelen leszel majd ezért okosabban edzeni.”

► Javíts az alvásod minőségén!

► Optimalizáld a légzésed, használj kiegészítő terápiákat, mint a reggeli hideg zuhany, a szauna, a napfürdő és masszázs, akár SMR-hengeren. 

► Kerüld az olyan ételeket, amelyeket nem tolerálsz, mert ezek mind kedvezőtlenül hatnak a regenerációdra. 

► Keress olyan módszereket, mint a KaaTsu, amely az agyat becsapva azt sugallja az idegrendszerednek, hogy hatalmas súllyal edzettél, miközben ennek pont az ellentéte igaz.