betöltés folyamatban...

CORE EDZÉS, A GERINCTORNA ÚJ IRÁNYA

2022.02.03.
core izomzat

Mit jelent a core training? A core szó jelentése központ – ez esetünkben testünk tartóizmaira, a törzsizmok összességére vonatkozik. A core edzés egy olyan edzéstípus, amely a törzs mélyizmaira koncentrál. Célba veszi az összes olyan izomcsoportot, amely a gerincet és a medencét stabilizálja.

Kinek ajánljuk? 

Nemre, korra való tekintet nélkül bárkinek terápiás és egészségmegőrző célra egyaránt alkalmas. Elsősorban mégis az ülőmunkát végzőknek hasznos, mivel a számítógép előtt végzett munka nagyon megterheli az egész törzsizomzatot. Akinek szokott fájni a háta és a dereka, illetve gyakran tartja magát görnyedten, annak mindenképp érdemes kipróbálnia. A gyenge izmok helytelen testtartást eredményeznek, ezért szükséges megerősíteni őket. Ha nagynak látjuk a hasunkat, sokszor annak is a rossz tartás az oka, a törzsizmok megerősítésével tehát optikailag szebb alkatot is elérhetünk. 

Milyen hatást fejt ki? 

Annak, ha legalább heti egyszer látogatod az órát, számtalan pozitív hatását fogod érezni. Láthatóan stabilabb lesz a tartásod. A hátban, a gerincben és a nyakban fellépő mindennapos kellemetlen fájdalomérzet is csökken, sőt a kitartó edzés hatására teljesen meg is szűnhet. Más mozgásformák végzését is segíti, nagyobb hatékonysággal fogsz majd edzeni. Fejleszti a testkontrollt, az egyensúlyt és a stabilitást. Csökkenti az esetleges sportsérülések kockázatát is.  

Milyen egy óra felépítése? 

Az óra dinamikus bemelegítéssel kezdődik, majd következnek a speciális izolációs és koordinációs törzsizomgyakorlatok. Tipikusan eszközös edzés: használ súlyzót, instabil bosut, soft ballt, fit ballt, gumikötelet, flexi-bart, sőt xco-t is. Az egyensúlygyakorlatok biztosítják az összes izom összehangolt munkáját. A nyújtásoknak is kiemelt szerepe van, nemcsak az óra végén, hanem az egyes gyakorlatblokkok után is. 

Fordítsunk több időt gerincünk egészségére, hiszen a testünk egyik legfontosabb tartóoszlopa. Már heti kétszer 30 perc hatékony core edzés segíthet elkerülni a komolyabb gerincbetegségeket. Figyeljünk tartásunkra és tartsunk öt perc szünetet munkavégzés közben, ha van rá lehetőségünk. Sokszor a helyzetváltoztatás, átmozgatás is csodákra képes. 

Mi az a bosu?

Speciális sporteszköz, mellyel az edzést instabil közegben végezhetjük, így nem csak az adott izomcsoportot dolgoztatjuk, hanem több izomcsoportunkra is szükségünk van, ahhoz hogy végre tudjuk hajtani a gyakorlatot. 

Mi az a flexi-bar?

A felexi-bar hazsnálatával könyebben fejleszthetők egy átlagember core-izmai, legfontosabb jellemzője a folyamatos rezonancia, ezzel fellazítja a core izmokat, így hosszanti irányban megnyújtja a gerincoszlopot.

Mi az az xco?

Használat közben a henger dinamikus mozgatása során a híg tömeg a henger egyik végéből a másikba kerül.
Így jön létre a reaktív hatás. Ez az ide-oda mozgatás egyidejűleg feszít meg ellentétes izmokat, mint például a bicepsz (karhajlító) és a tricepsz (karfeszítő) izmokat.

Ezt a cikket is olvasd el >>> 5 TUTI LABDÁS EDZÉSTIPP GURISATTI GRÉTÁTÓL

További cikkek

Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. Otthon vagy teremben, egyedül vagy társaságban, mindenképpen élvezetes és nem utolsósorban egészséges edzésmódról van szó.
Fenék és lábedzés saját testsúllyal 2023.10.26
Ahhoz, hogy jól funkcionáló, izomtömegben is látható alsó végtagod legyen, a saját testsúlyos edzés meglepő perspektívákat rejt.
A csodálatos csípőhorpasz izom 2023.05.23
Izomzatunk mostohagyermeke, kevés szó esik róla, pedig hatalmas a jelentősége, ráadásul nemcsak fizikai, hanem lelki értelemben is. Rajta múlik a strukturális egyensúly, mivel ez az egyetlen izom, mely összeköti a gerincet a lábunkkal, így tőle függ a mobilitás, a rugalmasság. A csípőhorpasz izom többet érdemelne, mint amennyit általánosságban kap, ezért is írunk róla.

Ajánló

Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ...
Nagy levegőt! A légzés szerepe 2024.04.13
Bármennyire is úgy tűnik, hogy a helyes légzés csak a futók vagy a jógázók sajátja, valójában mindenkinek, aki él, helyesen kellene lélegeznie – különösen ...
Balatonfelvidék - felfedezésre váró eldugott kincsek! 2024.04.12
A Balatonfelvidék gazdag történelmi és természeti kincseket rejt, amik kiváló lehetőséget kínálnak a kirándulások és túrák szerelmeseinek. Számos eldugott ...
Bye Bye integetőháj 2024.04.10
Az integetőháj, más néven tricepsz háj vagy karizomháj, rengeteg embert érint világszerte. Ez az extra zsír a karok hátoldalán és alján található, és gyakran okoz ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.