betöltés folyamatban...

A PULZUSMÉRÉS HASZNA

2022.01.24.
pulzusmérés

Az okos kütyük világában élünk, így aligha van olyan ember, aki ne hallott volna a pulzusmérő órákról. Igen ám, de vajon mindenki tisztában van-e a pulzusmérés jelentőségével és gyakorlati hasznával? Aligha.

Tegyük tisztába, miért is az egyik legfontosabb funkció az okos órák világában a pulzusmérés – aktuálisan bringázás közben!

Egy precízen végrehajtott terheléses teszttel pontosan meghatározhatóak az adott sportoló pulzuszónái, amelyek döntően befolyásolják az edzés hatékonyságát. Amatőr sportolókról lévén szó, a család, a munka és a sportolás szentháromságában ugyancsak körültekintően kell eljárnunk, törekednünk kell a kényes egyensúly fenntartására. Ehhez segít hozzá bennünket a jó pulzuszóna-meghatározás. 

A pulzuszónák

  • Regenerációs zóna. Rendszerint a maximális pulzus 50–60%-át értjük alatta. Az ebben a tartományban végzett edzés jelentősége a nevéből fakadóan a regeneráció elősegítésében van. Kemény és/vagy hosszú edzések utáni viszonylag rövidebb, félórás, 40 perces, de maximum egyórás időtartamban szokás ebben a zónában edzeni. 
  • Aerob extenzív zóna: a pulzus 60–70%, amely még mindig nem jelent komoly kihívást, hiszen az energianyerés döntően zsírégetésből áll, így hosszú-hosszú órákon át fenntartható optimális folyadék-, só- és minimális szénhidrátbevitel mellett.

SM-tipp

Habár nem látványos edzésekről beszélünk, ezek jelentősége felbecsülhetetlen, hiszen az aerob extenzív zónában az alacsony intenzitás miatt épülnek a legjobban a hajszálereink. Vagyis igaz a mondás: aki nem tud elég lassan (alacsony intenzitással) tekerni, az igazán gyorsan sem fog soha!

  • Aerob intenzív (vagy tempó-) zóna: a pulzus 70–80%. Jelentős a szervezet szénhidrát-felhasználása, de még oxigénadósság nélkül. Vagyis okos frissítéssel, a testsúly-kilogrammonkénti 0,8 gramm szénhidrát bevitele mellett, kellő edzéssel a hátunk mögött hosszú órákig képesek lehetünk ezt az állapotot fenntartani. 
  • Aerob-anaerob átmeneti zóna: a pulzus 80–90%. Már oxigénadóssággal kell számolnunk, ám az edzéseink 10-15%-át ebben végezve komoly javulást érhetünk el. 
  • Anaerob, más néven maximális zóna: a legfelső pulzustartomány. Itt már olyan mértékű tejsav halmozódik fel a szervezetben, amelyet a szervezet meglehetősen hosszú idő alatt tud csak lebontani és újra „üzemanyaggá” formálni. Tartogassuk ezt a zónát a versenyeink végére, a hajrá utolsó perceire, amikor a cél közelsége már átlendít a fellépő nehézségeken!

Ez a cikk is érdekelhet >>> TÜRELMI ZÓNA – A HOSSZÚ FUTÁS

További cikkek

7 ok amiért érdemes spinning bringára pattannod 2023.04.17
A kerékpározás egy hatékony kardiovaszkuláris gyakorlat, amely javíthatja az általános egészségi állapotot és fittséget. Időnként azonban az időjárás, a forgalom vagy a biztonsági aggályok megnehezíthetik a kijárást és a kerékpározást. Szerencsére a spinning kerékpár nagyszerű alternatívát kínál, amellyel anélkül élvezhetőek a kerékpározás előnyei, hogy elhagynánk otthonunk kényelmét.
Az ugrókötelezés 10 egészségügyi előnye 2023.03.21
Nincs időd vagy kedved asz edzőteremhez? Valami egyszerű, otthon is végezhető mozgást keresel? Az ugrókötelezés az egyik legegyszerűbb egyben leghatékonyabb otthoni gyakorlat. Nagyszerű kardió, aerob edzés, mely segít tónusossá tenni a vádlit, erősíti a core izmokat, fejleszti az állóképességet és javítja a tüdőkapacitást. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben fogyni szeretnél, az ugrókötelezés mellett szükséges más mozgásformákat is beiktatnod az edzéstervedbe, illetve megfelelő diétát is követned kell.
Ismered a Tabata edzésmódszert? 2022.07.16
„Nincs időm edzeni!” „Nincs edzőtermi tagságom” „Nem tudok edzőgépekre beruházni” Néhány gyakran hangoztatott ok, amiért az emberek nem tudnak edzeni. Íme a megoldás: Tabata intervallum edzés!

Ajánló

Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ...
Nagy levegőt! A légzés szerepe 2024.04.13
Bármennyire is úgy tűnik, hogy a helyes légzés csak a futók vagy a jógázók sajátja, valójában mindenkinek, aki él, helyesen kellene lélegeznie – különösen ...
Balatonfelvidék - felfedezésre váró eldugott kincsek! 2024.04.12
A Balatonfelvidék gazdag történelmi és természeti kincseket rejt, amik kiváló lehetőséget kínálnak a kirándulások és túrák szerelmeseinek. Számos eldugott ...
Bye Bye integetőháj 2024.04.10
Az integetőháj, más néven tricepsz háj vagy karizomháj, rengeteg embert érint világszerte. Ez az extra zsír a karok hátoldalán és alján található, és gyakran okoz ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.