betöltés folyamatban...

A HÁROM LEGSZEBB TANÖSVÉNY A FŐVÁROS VONZÁSKÖRZETÉBEN

2020.10.10.
Jági tanösvény

A fővárostól nem is messze kirándulhatunk festői helyeken, ha az alábbi, kipróbált tanösvényeket választjuk. Érdemes a világhálóról letölteni, vagy előre beszerezni az egyes útvonalakhoz tartozó információs füzeteket, melyek nem csak sok érdekességgel szolgálnak, de a tanösvénnyel kapcsolatos izgalmas feladatokat is tartalmaznak.

Katalinpuszta-Szendehely, Gyadai tanösvény (Börzsöny)

Budapesttől alig egy órányi autózásra észak-keleten, a Naszály-hegy lábánál található a lenyűgöző Katalinpusztai kirándulóközpont kisvasúttal, erdei iskolával, és játszótérrel. Egy takaros kis tavacska mellől indul a tanösvény, melyen a T jelzést kell követni. Mesébe illő a függőhíd, a billenőhíd, az óriások játszótere, no meg a pallós mocsári sétány is.

Táv: 5,7 km
Idő: 2,5 óra
Vezetése: kör

Vác, ártéri tanösvény (Pilis – Visegrádi hegység)

Az egyik legérdekesebb tanösvény a Vác városának déli részében kezdődő, egykori ártéri erdőbe enged betekintést. A fapallókon vezető kis ösvény a Duna varázslatos vízi világát sejteti. A tanösvény a vadkacsás horgásztótól nem messze, a zöld jelzésű kerékpárútról, a Gombás-patakon átkelve jobbra indul a T jelzésen.

Táv: 0,9 km (oda-vissza)
Idő: 1 óra
Vezetése: vonal

Jági-tanösvény (Pilis-Visegrádi-hegység)

A pilisszentiváni sportpálya mellől indul zöld falevél jelzéssel a túra, majd elhalad a Jági-tó mellett, mely számtalan békafajnak ad otthont, köztük a vöröshasú unkának is. Érdekesség, hogy kizárólag itt él a Pilisi len (Linum dolomiticum), mely fokozottan védett, reliktum (maradvány) növényfaj.

Táv: 3,5 km
Idő: 2 óra
Vezetése: kör

Turistatérképekről itt olvashatsz!

Tanösvényhez tartozó füzetek letöltése:
– http://www.ipolyerdo.hu/downloads/Munkaf_kisiskola.pdf
– http://www.goncol.hu/indexfff3.html?menu_id=446
– http://www.pilisszentivan.hu/pdf/Jagi.pdf

Kép: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:J%C3%A1gi_tan%C3%B6sv%C3%A9ny_070410_15.JPG

További cikkek

A sokszínű Őrség 2024.01.26
A sokszínű Őrség mindmáig titokzatos vidék. Nem betyártörténetei vagy sötét szurdokvölgyei teszik azzá, mint például a Bakonyt vagy a Börzsönyt, hanem befelé forduló, sajátos fejlődési pályán mozgó, zárt világa. Itt a természet és az ember tökéletes egymásra hangoltsága, világteremtő erejének jelenléte máig érezhető. Érdemes rászánni pár napot, hogy felkerekedjünk, és felfedezzük legfiatalabb nemzeti parkunk látnivalóit
Túrajánló 2023.05.27
Kellemes túra? Kirándulók százai ugyanott és ugyanakkor? Alighanem a legtöbben az első kettőt választanánk, a harmadikat pedig kihagynánk. Ehhez próbálunk segítséget nyújtani. Az alábbi túraajánló négy tájegységre vezet el és mindegyik kevésbé forgalmas útvonalakat jár be. Mindegyik túrához érdemes offline is használható turistatérképet használni a jelzésváltások miatt!
Túrák Tihanytól a szegedi Fehér-tóig 2022.10.09
Túrák országszerte, programajánlókban a hazai nemzetipark-igazgatóságok kínálatából válogatunk. Ajánlunk egy bringatúrát a mindig gyönyörű Tihanyi-félszigeten, követjük a darvakat dél felé, és októberben arra is lesz lehetőségünk, hogy száraz lábbal átkeljünk a Duna alatt.

Ajánló

Készülj fel mentálisan is az edzésre! 2024.03.18
Ahhoz, hogy az edzésed a lehető leghatékonyabb legyen – bármilyen furcsán is hangzik –, készülj fel mentálisan is! Ha épphogy beesel a terembe, ha túlságosan ...
5+1 tavaszi zöldség, ami felturbózza az embert 2024.03.16
Beköszöntött a jóidő, a rengeteg finom és egészséges tavaszi zöldség szezonja. Ez a tökéletes időszak arra, hogy kísérletezzünk a különböző ...
Nyújtás és a tévhitek 2024.03.14
A nyújtás körül is sok ellentétes állítás kering, így a következőkben megpróbáltam kutatásokat alapul venni, megmutatni, hogy mit állítanak a mérések alapján a ...
Lóbalzsam: az élénkítő és gyógyító csodaszer 2024.03.13
A lóbalzsam évek óta őrzi népszerűségét a sportolók körében. De mi is pontosan ez a csodaszer, és miért érdemes kipróbálni?
Ötödször is a Bosch a legsportosabb vállalat 2024.03.12
Folytatódik a sportsiker-széria: a Bosch ötödik alkalommal végzett első helyen a Fut a cég országos megmérettetésen, ezzel ismét kivívta a legsportosabb hazai ... (X)

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.